Το σχέδιο ΣΣΕ της ΕΣΚ - ΟΤΕ

23 Οκτ 2008

ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ

22/10/2008

Συναδέλφισσες συνάδελφοι,
Η Διοίκηση του ΟΤΕ, σταθερά προσανατολισμένη στην πολιτική ολοκλήρωσης της ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ που της ανέθεσε η κυβέρνηση της Ν.Δ., υλοποιώντας και τις απαιτήσεις του νέου συνεταίρου της (D.T.), προχωρά με γοργά βήματα στις απαραίτητες προσαρμογές ώστε να αυξήσει ακόμη περισσότερο την κερδοφορία του στα πλαίσια του ανταγωνισμού.
Αφού:
Ø Μετά την «συναινετική» κατάργηση της μονιμότητας, αντικατέστησε πλέον την πλήρη και σταθερή εργασία με έκτακτους και δανεικούς εργαζόμενους που δεν υπόκεινται στις ΣΣΕ (οι νοικιασμένοι εργαζόμενοι μόνο μέσω OTEPLUS, με ατομική σύμβαση εργασίας, ξεπέρασαν ήδη τους 1200)
Ø Κατάργησε το Γ.Κ.Π και τον αντικατέστησε με το απόλυτο διευθυντικό δικαίωμα
Ø Κατάφερε, σε περίοδο ανεξέλεγκτης ακρίβειας, να καθηλώσει τους μισθούς με την υπογραφή διετούς ΣΣΕ στα όρια του επίσημου πληθωρισμού και μόνο για όσους ακόμη εντάσσονται στο μισθολόγιο
Ø Παραχώρησε τα ιδιόκτητα κτήρια του ΟΤΕ στην θυγατρική του, για να τα ενοικιάζει κατόπιν και να παρουσιάζει έξοδα
Ø Διέσπασε το ενιαίο τηλεπικοινωνιακό έργο (κατασκευή – λειτουργία – πώληση- υποστήριξη) σε ξεχωριστές - μεμονωμένες μονάδες οικονομικού αποτελέσματος, διεύρυνε το ωράριο λειτουργίας των ΤΕΚ και σε μη παραγωγικές ώρες, για να προωθήσει την εντατικοποίηση της εργασίας
Τώρα προχωρά στο επόμενο βήμα. Να απαλλαγεί από κάθε έργο ή υπηρεσία που θεωρεί (με όρους και προϋποθέσεις που εκείνη ορίζει και γνωρίζει) ότι με βάσει τα οικονομικά του αποτελέσματα ( έσοδα μείον έξοδα) είναι «μη κερδοφόρο ή ελλειμματικό».
Να ξεριζωθεί δηλαδή με κάθε τρόπο και η υποψία ακόμη για παροχή και κάλυψη κοινωνικών- λαϊκών αναγκών στον κλάδο των τηλ/νιών.
Αυτό το στόχο εξυπηρετεί η απόφαση της Διοίκησης για κλείσιμο σε πρώτη φάση 140 καταστημάτων μέχρι 31/1/ 2009 σε νησιωτικές και επαρχιακές περιοχές σε όλη την Ελλάδα με τη θρασύτατη δικαιολογία ότι λόγω μειωμένων πωλήσεων δεν είναι κερδοφόρες υπηρεσίες ενώ τα κέρδη του ομίλου ΟΤΕ ξεπερνούν τα 600 εκατ. Ευρώ !!!
Ήδη 34 Εμπορικά Καταστήματα έκλεισαν στη Νότια, Δυτική Ελλάδα και την Κρήτη, την ώρα που ήταν σε εξέλιξη ο «διάλογος» με την ΟΜΕ-ΟΤΕ για το μέλλον των Καταστημάτων.
Σε δεύτερη φάση ακολουθούν σχεδιασμένες ήδη αλλαγές στο ωράριο λειτουργίας άλλων 140 ΤΕΚ, που η διοίκηση θεωρεί προβληματικά, με την εφαρμογή σπαστού και κυλιόμενου ωραρίου εργασίας, μεγαλύτερη εντατικοποίηση, εργοδοτικής τρομοκρατίας και δημιουργία πλεονάζοντος προσωπικού για έχει πεδίον εφαρμογής και το άρθρο 15 της συμφωνίας παράδοσης του ομίλου ΟΤΕ στην D.T δηλ. απολύσεις !!!
Είναι βαρύτατες οι ευθύνες της πλειοψηφίας (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, Αγ. Συν.) στον ΠΑΣΕ- ΟΤΕ, στην ΟΜΕ αλλά και τα άλλα σωματεία που συμβιβάστηκαν και υπηρετούν την λογική της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας, συμφώνησαν, ανέχθηκαν ή δεν αντέδρασαν σε όλες αυτές τις αλλαγές που εφαρμόστηκαν από το 2003 και μετά.
Σήμερα φαίνεται πόσο ρεαλιστική είναι η θέση της ΕΣΚ για τις τηλεπικοινωνίες, αποκλειστικά από έναν Ενιαίο Φορέα που να ανήκει 100% στο Δημόσιο και να είναι κρατική περιουσία. Μόνο από έναν τέτοιο φορέα μπορεί να εξασφαλιστούν φθηνές και ποιοτικές υπηρεσίες για το λαό και εργαζόμενους που να έχουν σταθερή και μόνιμη δουλειά με αμοιβές που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Συναδέλφισσες συνάδελφοι,
Αυτές οι αλλαγές πρέπει να αντιμετωπιστούν ενιαία, ουσιαστικά και συντονισμένα, με αγώνα των εργαζομένων όλου του Ομίλου και όχι σπασμωδικά και μεμονωμένα, μόνο για τη δημιουργία εντυπώσεων εν όψη εκλογών, όπως συνεχίζει να κάνει η πλειοψηφία του ΠΑΣΕ – ΟΤΕ, που αποπροσανατολίζουν και αποδυναμώνουν κάθε αγωνιστική διάθεση.

Η ΕΣΚ ζήτησε να συγκληθεί άμεσα το Δ.Σ της ΟΜΕ και συσκέψεις με τα Σωματεία του χώρου, οποιαδήποτε ενέργεια να έχει κοινή στόχευση και προτείνει ένα πλαίσιο πάλης που είναι καθοριστικό για τη συσπείρωση των δυνάμεων σε ότι αφορά κινητοποιήσεις και άλλες μορφές αγώνα:

Ø Άμεση αναίρεση της απόφασης της Διοίκησης. ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ.
Ø Απαιτούμε να αλλάξει η πολιτική της Διοίκησης. Το τηλεπικοινωνιακό έργο (κατασκευή – λειτουργία – πώληση - υποστήριξη) είναι ενιαίο δεν μπορεί να διασπάται σε ξεχωριστές - μεμονωμένες μονάδες οικονομικού αποτελέσματος.
Ø Ενιαία λειτουργία και προώθηση των πωλήσεων μέσα από όλα τα καταστήματα που διαθέτει ο όμιλος ΟΤΕ και συνεπώς και της αλυσίδας ΓΕΡΜΑΝΟΣ, η οποία είναι πλέον εταιρεία του ομίλου και οι εργαζόμενοι του είναι εργαζόμενοι του ομίλου. Να μην χαθεί καμία θέση εργασίας. Τα κέρδη είναι πολλά και φθάνουν για όλους
Ø Άμεση πρόσληψη όλων των εργαζομένων στον όμιλο από τον ΟΤΕ χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Ένταξή τους σύμφωνα με τις ΣΣΕ του ΟΤΕ. Σταμάτημα της νοικιασμένης εργασίας. Κλείσιμο της ΟΤΕplus.
Ø Όχι στην εφαρμογή του σπαστού ωραρίου. Το ωράριο είναι ενιαίο – συνεχές για όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο ΟΤΕ. Δεν μπαίνουμε σε διαδικασία διαπραγμάτευσης – συζήτησης. Εδώ δε χωράει καμιά υπαναχώρηση από κανένα. Διεκδικούμε 5ήμερο – 7ωρο – 35ωρο.
Ø Να ενεργοποιηθούν άμεσα οι Επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας που τόσο καιρό βρίσκονται σε απραξία και να γίνει ουσιαστική μελέτη για το πλήθος επαγγελματικών ασθενειών που τελευταία μαστίζουν το χώρο μας.
Ø Προγραμματισμένες, καθολικές, κλιμακούμενες κινητοποιήσεις για όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο. Όλες οι μορφές πάλης πρέπει να έχουν στόχο την κινητοποίηση και την συμμετοχή όλων των εργαζομένων και την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης. Δεν μπορεί να περιορίζονται στα συνδικαλιστικά στελέχη.

Η ΕΣΚ - με αυτό το πλαίσιο πάλης και τις απόλυτα ξεκάθαρες θέσεις της που βρίσκονται απέναντι από τις σχεδόν ταυτόσημες θέσεις των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών και των αρωγών τους - ΚΑΛΕΙ όλους τους εργαζόμενους να αγωνιστούν κόντρα στις επιδιώξεις που η Διοίκηση ορίζει και εκπορεύονται από την Ε.Ε. και την εκάστοτε κυβέρνηση για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Συνάδελφοι, μην έχετε αυταπάτες, η στάση του καθένα μας θα παίξει σημαντικό ρόλο στην έκβαση του αγώνα. Γιατί είναι πια ξεκάθαρο ότι δε μπορεί να υπάρξει βελτίωση της θέσης των εργαζόμενων χωρίς αγώνες και σύγκρουση με την εργοδοσία και τις πολιτικές που εφαρμόζονται.

Επισκέπτες