2 Ιουλ 2008

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΩΝ

6/06/08
Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Η κυβέρνηση της Ν.Δ, με την συμφωνία παράδοσης του ΟΤΕ στην D.T ολοκληρώνει την ιδιωτικοποίηση του ομίλου ΟΤΕ και παραδίδει στην ουσία όλο τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών στα χέρια των ιδιωτικού κεφαλαίου για την εξασφάλιση της κερδοφορίας του.
Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι με την συμφωνία για «συμμαχία» με την D.T σώζει τον ΟΤΕ από τον κίνδυνο επιθετικής εξαγοράς ( που η ίδια η Ν.Δ μαζί με το ΠΑΣΟΚ δημιούργησαν) διότι:
1. Θα υπάρχει πλειοψηφία μετόχων (50% συν μία μετοχή) και ισότιμη Συνδιοίκηση (5-5). Η αλήθεια όμως είναι, όπως προκύπτει από την συμφωνία, ότι η D.T θα έχει τον πλήρη έλεγχο και το απόλυτο Διευθυντικό δικαίωμα σε όλα, απλά θα πρέπει να ζητά και την έγκριση της κυβέρνησης σε ορισμένα ζητήματα ( κλείσιμο, πώληση, συγχωνεύσεις- εξαγορές, αλλαγή ονόματος, απολύσεις, κ.λ.π.) την οποία και τελικά θα παίρνει προς χάριν της «συμμαχίας».
2. Ο ισχυρισμός της ότι διασφαλίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων επειδή θα ισχύει η ελληνική εργατική νομοθεσία είναι το αυτονόητο προς το παρόν αλλά και χωρίς αξία διότι τα έχει ήδη καταργήσει με το νόμο 3522/06 και τις μονομερείς αποφάσεις του κ. Βουρλούμη. Όσο για τις επιτροπές διαβούλευσης που συστήνονται για σοβαρά θέματα (π.χ απολύσεις), οι εκπρόσωποι των εργαζομένων που θα συμμετέχουν θα έχουν 2 επιλογές: ή να συμφωνούν εξαρχής σαν καλοί εταίροι ή να διαφωνούν αλλά μετά από 25 μέρες τελικά θα γίνεται αυτό που αποφασίζει ο Δ. Σύμβουλος της D.T !!!.
Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή η συμφωνία δεν μπορεί να αλλάξει ή να τροποποιηθεί παρά μόνο να ψηφιστεί με ναι ή όχι.

Η πολιτική του ΠΑΣΟΚ είναι γνωστή αφού η ιδιωτικοποίηση των τηλεπικοινωνιών ήταν δικό του έργο, και η ΝΔ βέβαια βάζει πανηγυρικά την ταφόπλακα.
Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ με τις πολύ πρόσφατες τοποθετήσεις της ηγεσίας του τάχθηκε ανοιχτά πλέον υπέρ της ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ και των άλλων δημόσιων επιχειρήσεων, αφού αποδέχεται τη συμμετοχή των ιδιωτών. Οι ακροβατισμοί του με τα ποσοστά που θα κατέχει το δημόσιο (25%, 35%, 49%, 51%, κλπ) και τον δήθεν δημόσιο έλεγχο στόχο έχουν να παραπλανήσουν τους εργαζόμενους.

Το σήριαλ όμως της εξαπάτησης των εργαζομένων συνεχίζεται όχι μόνο από την κυβέρνηση της Ν.Δ και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΟΣ) αλλά και από τις ηγεσίες των παρατάξεών τους μέσα στον ΟΤΕ.
ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ, Αγων. Συνεργασία (Α.Σ.), ΑΣΕ και ακομμάτιστοι τάσσονται υπέρ της ιδιωτικοποίησης, της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας αλλά με «δημόσιο έλεγχο» και διαφοροποιούνται μόνο στα ποσοστά, 25%, 33%, 51%.
Έκαναν το θέμα της εκχώρησης της Διοίκησης στη D.T κυρίαρχο και αποκλειστικό ζήτημα αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση και τη σημερινή Διοίκηση, για να κρύψουν ακριβώς αυτό που σήμερα όλοι γνωρίζουν:
Ότι συμφωνούν στην ουσία με την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, παρά τις μεταξύ τους διαφοροποιήσεις, που προϋποθέτει την απαίτηση των ιδιωτών για την εκχώρηση του managment αλλά και την αφαίρεση εργασιακών και κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων που προηγήθηκαν.
Καμία διασφάλιση δεν μπορεί να υπάρξει και να ισχύσει αν δεν την επιβάλουν οι εργαζόμενοι με τον αγώνα τους.

Ø Η ΔΑΚΕ, για να δικαιολογήσει την στήριξη που προσφέρει στην πολιτική της κυβέρνησης της Ν.Δ, παίζει τώρα εκείνη το ρόλο της κυβερνητικής παράταξης (ότι έκανε η ΠΑΣΚΕ επί ΠΑΣΟΚ), που διαφωνεί ( μέσα στα όρια της) με την κυβέρνησή της.
Προσπαθώντας να κρατήσει ζωντανή την επιρροή της στους εργαζόμενους αντιπαρατίθεται στις ΠΑΣΚΕ, ΑΣ, ΑΣΕ και ακομμάτιστων όχι επί της ουσίας αλλά για δευτερεύοντα ζητήματα τακτικής. Έτσι στο πρόσφατο 33ο συνέδριο της ΟΜΕ καταψήφισε τον απολογισμό, όχι επειδή διαφώνησε με την πολιτική της ΠΑΣΚΕ, αλλά για την «αλαζονεία, τις σκοπιμότητες και τον λαϊκισμό της». Άλλωστε σε όλα τα ΔΣ της ΟΜΕ και των σωματείων οι περισσότερες αποφάσεις ήταν κοινές μεταξύ ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ και ΑΣ.

Η ΕΣΚ σε όλα τα ΔΣ της ΟΜΕ και των σωματείων αλλά και στο 33ο συνέδριο, με τις θέσεις της και τις προτάσεις της και για τα αιτήματα και για τις μορφές του αγώνα,
Ø Ανέδειξε το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης συνολικά και όχι μόνο του ομίλου ΟΤΕ, αλλά και όλου του κλάδου των τηλεπικοινωνιών. Κάλεσε τους εργαζόμενους να αντιταχθούν και να αγωνιστούν για τηλεπικοινωνίες 100% δημόσια, κρατική, λαϊκή περιουσία κόντρα στην πολιτική της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του κεφαλαίου και της Ε.Ε.
Ø Ξεσκέπασε τις αυταπάτες, τα ψευτοδιλήμματα και την αποπροσανατολιστική τακτική των άλλων παρατάξεων, αποκάλυψε την ταύτισή τους πίσω από τις επιμέρους επιφανειακές διαφωνίες τους,
Ø Πρόβαλλε αιτήματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων κόντρα στη μιζέρια των ΣΣΕ της ΓΣΕΕ για αυξήσεις του 1 ευρώ, που εξασφαλίζουν πλήρη, σταθερή εργασία και ίσα δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους χωρίς διαχωρισμούς και εξαιρέσεις, κόντρα στην κατάργηση βασικών κοινωνικών, ασφαλιστικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων,
Ø Αντιπάλεψε την λογική του δήθεν εφικτού στα πλαίσια των ορίων αντοχής της οικονομίας, της ανταγωνιστικότητας και των κερδών της πλουτοκρατίας.
Για τους λόγους αυτούς, τους ουσιαστικούς, καταψήφισε και τον «απολογισμό» στο 33Ο συνέδριο της ΟΜΕ όπως είχε κάνει και στα Δ.Σ.
Η προσπάθεια των ΠΑΣΚΕ, ΑΣ, ΑΣΕ και «ακομμάτιστων», να παρουσιάσουν την ΕΣΚ ότι συμπλέει με την ΔΑΚΕ, στόχο έχει να κρύψει τις δικές τους ευθύνες για την μέχρι τώρα στάση τους σαν πλειοψηφίες. Κινείται ακριβώς στην εξυπηρέτηση αυτών των πολιτικών επιλογών τους, να μπλοκάρουν τη ριζοσπαστικοποίηση των εργαζομένων στα πλαίσια της δημιουργίας δήθεν «αντιδεξιού, αντινεοφιλελεύθερου μετώπου» της κεντροαριστεράς.
Η ΕΣΚ έχει απόλυτα ξεκάθαρες θέσεις, βρίσκονται στην αντίπερα όχθη από τις σχεδόν ταυτόσημες θέσεις της πλειοψηφίας στα συνδικάτα του ΟΤΕ. Θα εξακολουθήσει να τους αποκαλύπτει, να αντιστέκεται στην αποπροσανατολιστική προσπάθειά τους. Καλεί τους εργαζόμενους να μην αποδεχθούν, να αγωνιστούν κόντρα στα τετελεσμένα της ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ και των τηλεπικοινωνιών ακόμα και αν η συμφωνία ψηφισθεί από την κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή. Ο αγώνας συνεχίζεται για ανθρώπινα ωράρια, μισθούς, συντάξεις, για σύγχρονες εργασιακές σχέσεις, για σταθερή μόνιμη εργασία για όλους χωρίς περιορισμούς και διακρίσεις..

Όχι στη συμφωνία παράδοσης του ΟΤΕ στη D.T
Όχι στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων
Όλοι στις ΑΠΕΡΓΙΕΣ στις 10, 17 και 18 Ιούνη 2008, στις περιφρουρήσεις kαι στις κινητοποιήσεις με το μπλοκ και το πλαίσιο της ΕΣΚ και του ΠΑΜΕ


Η ενίσχυση του ΠΑΜΕ και η δράση των δυνάμεων της ΕΣΚ και μέσα από το ταξικό, κλαδικό Συνδικάτο των Εργαζομένων στις Τηλεπικοινωνίες και την Πληροφορική ( ΣΕΤΗΠ) είναι πράγματι το αντίπαλο δέος στις υποταγμένες, κυβερνητικές, φιλοεργοδοτικές και αναξιόπιστες συνδικαλιστικές ηγεσίες στα συνδικάτα και τη ΓΣΕΕ.
Αυτό φοβούνται οι παρατάξεις αυτές, για αυτό συκοφαντούν την ΕΣΚ.
Είμαστε αισιόδοξοι. Έχουμε εμπιστοσύνη στην εργατική τάξη και στους εργαζόμενους στον ΟΤΕ.

Υ.Γ. Όσον αφορά τις καταλήψεις.Αυτές δεν έχουν συγκεκριμένο στόχο, δεν στηρίζονται στην κινητοποίηση και την οργανωμένη μαζική συμμετοχή των ίδιων των εργαζομένων, αλλά αποτελούν μόνιμη μορφή αντίδρασης μιας μερίδας συνδικαλιστικών στελεχών χάριν δημοσιότητας και με τον τρόπο αυτό οδηγούν στον ευτελισμό μια καταξιωμένη στη συνείδηση των εργαζομένων μορφή αγωνιστικής κινητοποίησης. Γι’ αυτό η ΕΣΚ ψήφισε λευκό.

Η Γραμματεία της ΕΣΚ- ΟΤΕ

Επισκέπτες