Το σχέδιο ΣΣΕ της ΕΣΚ - ΟΤΕ

3 Μαρ 2007

Για την Απεργία στις 29 Μάρτη 2007

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Η κυβέρνηση της ΝΔ εφαρμόζει πολιτική σκληρής λιτότητας, γενικευμένης, ολομέτωπης επίθεσης στο σύνολο των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Η υλοποίηση των πιο προκλητικών απαιτήσεων της ΕΕ και της μεγαλοεργοδοσίας, χειροτερεύει το βιοτικό επίπεδο της εργατικής οικογένειας, ενώ αυξάνει συνεχώς τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων, των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, των εφοπλιστών και των μεγαλεμπόρων.

Με βασικό της στήριγμα τους νόμους του ΠΑΣΟΚ και τη συμφωνία της ηγεσίας του στους βασικούς άξονες της πολιτικής της, χαλκεύει νέα μέτρα σε βάρος των εργαζομένων, της νεολαίας, των συνταξιούχων, των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

 • Ιδιωτικοποιεί και παραδίδει όλο και περισσότερους στρατηγικούς τομείς της οικονομίας και της δημόσιας περιουσίας ( τηλ/νίες, ενέργεια, μεταφορές λιμάνια…) στο κεφάλαιο, ενώ ταυτόχρονα το ενισχύει με δισεκατομμύρια, μέσω φοροαπαλλαγών και άλλων προνομίων.

 • Προχωρά στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της παιδείας – εκπαίδευσης σε όλα τα επίπεδά της. Εντείνει τους ταξικούς διαχωρισμούς και φραγμούς, καταργεί δημοκρατικές κατακτήσεις του λαού και της νεολαίας.

 • Υλοποιεί τον νόμο Ρέππα (του ΠΑΣΟΚ) για τη μείωση των συντάξεων, την κατάργηση των κλαδικών ταμείων με την ένταξή τους στο ΙΚΑ. Προετοιμάζει το έδαφος για ανάλογες ρυθμίσεις για τα επικουρικά, την παράδοση των αποθεματικών τους στις εταιρίες του χρηματιστηρίου, την ενίσχυση των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών σε βάρος της δημόσιας ασφάλισης. Ανοίγει το δρόμο για την λήψη αντίστοιχων μέτρων για τον κλάδο υγείας – περίθαλψης των ταμείων. Οι δηλώσεις των αρμόδιων υπουργών είναι αρκούντως κυνικές και αποκαλυπτικές.

 • Στο στόχο για ανατροπή βάζει πάλι τις συλλογικές συμβάσεις, το ωράριο, τη μείωση του κόστους των υπερωριών, την αύξηση του περιθωρίου απολύσεων εργαζομένων.

 • Απαξιώνει περισσότερο το εργατικό εισόδημα με την εισοδηματική πολιτική λιτότητας του 3,5%, την ώρα που η ακρίβεια σαρώνει μισθούς και μεροκάματα.

Στην προσπάθειά της αυτή αξιοποιεί, από τη μια τη δράση των κρατικών και παρακρατικών μηχανισμών, κουκουλοφόρων, τραμπούκων, το ψέμα και τη διαστρέβλωση, τα ΜΜΕ κ.α., ώστε να συκοφαντήσει το εργατικό και νεολαιίστικο κίνημα, να τρομοκρατήσει και να κάμψει την αντίσταση και τους αγώνες του λαού, να επιβάλει την πολιτική της με τη βία, αλλά και από την άλλη την άμεση ή έμμεση βοήθεια της ηγεσίας των ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, δηλαδή των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, αλλά και δυνάμεων του ΣΥΝ, που στηρίζουν τις επιλογές αυτές, αρνούνται να οργανώσουν την πάλη και αντίσταση των εργαζομένων.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Η διοίκηση του ΟΤΕ, μετά την ψήφιση του νόμου 3522/06 για την ιδιωτικοποίηση και την κατάργηση του ΓΚΠ, προχωρά ακάθεκτη στην ολοκλήρωση όλων των αντεργατικών επιλογών της.

 • Συνεχίζει την μείωση των θέσεων εργασίας με 450 νέες «εθελούσιες συνταξιοδοτήσεις» και πάλι με την υπογραφή ΣΣΕ από την πλειοψηφία της ΟΜΕ- ΟΤΕ, χωρίς καμία δέσμευση για ισάριθμες τουλάχιστον νέες προσλήψεις για την κάλυψη όλων των αναγκών σε προσωπικό. Παρατείνει την εκκρεμότητα των εκτάκτων, με απλή ανανέωση των συμβάσεων στις θυγατρικές.

 • Η εντατικοποίηση της εργασίας είναι ήδη αφόρητη. Υπάρχει συστηματική παραβίαση του ωραρίου. Οι απλήρωτες υπερωρίες έγιναν καθεστώς, η τρομοκρατία εντείνεται, οι συνθήκες εργασίας χειροτερεύουν.

 • Καταστήματα κλείνουν και γενικά η εκχώρηση έργου σε ιδιώτες παίρνει ρυθμούς εντατικούς, αφού το προσωπικό μειώνεται συνεχώς.

 • Στις 14 Μάρτη στη Γ.Σ. των μετόχων θα τροποποιήσει το καταστατικό του ΟΤΕ, ώστε όλα τα ζητήματα που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις να ρυθμίζονται μονομερώς με το απόλυτο Διευθυντικό δικαίωμα, ενώ με αφορμή την υψηλή και αυξανόμενη κερδοφορία του ΟΤΕ θα μοιραστούν μετοχές στα διευθυντικά στελέχη του ομίλου όταν για τους εργαζόμενους δεν υπήρχαν λεφτά γιατί είχαμε «ζημιές».

Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά, αντί να αναπτυχθεί ένα δυναμικό κίνημα σύγκρουσης με τις επιλογές αυτές, όπως απαιτεί το σύνολο σχεδόν των εργαζομένων, η πλειοψηφία της ΟΜΕ – ΟΤΕ ( ΠΑΣΚΕ –ΔΑΚΕ) σιωπά, συμφωνεί ή εξαντλεί την δραστηριότητά της σε αναποτελεσματικές μορφές κινητοποιήσεων. Μορφές που άμεσα ή έμμεσα στηρίζουν και οι άλλες παρατάξεις ( Αγων. Συν. – ΑΣΕ – «ακομμάτιστοι» ), την ίδια ώρα που βγάζουν κραυγές αγωνιστικότητας.

ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ ΟΙ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ

Κανείς δεν μπορεί να μένει απαθής. Πρέπει να βγουν ουσιαστικά συμπεράσματα για την πολιτική της κυβέρνησης της Ν.Δ, του ΠΑΣΟΚ και όσων υπηρετούν τις πολιτικές αυτές.

  1. Η εναλλαγή των δυνάμεων αυτών στην κυβέρνηση αποτελεί βασική επιλογή του κεφαλαίου για να εφαρμόζονται οι απαιτήσεις του, σπέρνοντας ψευδαισθήσεις στους εργαζόμενους. Κατά συνέπεια η σύγκρουση και η απομάκρυνση από την επιρροή αυτών των δυνάμεων είναι όρος για την δρομολόγηση της ανατροπής αυτής της πολιτικής, της επιβολής των απαιτήσεων των εργαζομένων και του λαού.

  2. Η αλλαγή των συσχετισμών στα συνδικάτα υπέρ των ταξικών δυνάμεων είναι προϋπόθεση για την αντεπίθεση της εργατικής τάξης και του λαού.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Το ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ (ΠΑΜΕ) και τα συνδικάτα που κινούνται στην ταξική κατεύθυνση οργανώνουν πανελλαδικά συλλαλητήρια και 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση στις 29 Μάρτη διεκδικώντας :

 • Κατώτερο μισθό για όλους 1300 ευρώ, κατώτερη σύνταξη 1050 ευρώ.

 • Αφορολόγητο όριο για τον άγαμο 15000 ε και 30000 ε για 4μελή οικογένεια

 • Πλήρη σταθερή εργασία για όλους, 7ωρο, 5νθήμερο, 35ωρο. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

 • Αποκλειστικά δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, σύνταξη στα 60 για τους άντρες και 55 για τις γυναίκες με 30 χρόνια ασφάλισης χ.ο.η., 80% του τελευταίου μισθού. Κατάργηση των εισφορών για την υγεία και της συμμετοχής στα φάρμακα. Δωρεάν καθολική δημόσια υγεία, περίθαλψη.

 • Δημόσια, δωρεάν, καθολική εκπαίδευση - παιδεία σε όλες τις βαθμίδες της. Κατάργηση κάθε μορφής ιδιωτικής εκπαίδευσης.

 • Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις. Ενιαίο κρατικό φορέα Τηλεπ/νιών με φθηνές και ποιοτικές υπηρεσίες για όλο το λαό.

 • Όχι εκχώρηση έργου σε ιδιώτες. Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας

Άμεση καταγγελία της ΣΣΕ και την αγωνιστική διεκδίκησή νέας για όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο ΟΤΕ με το παραπάνω διεκδικητικό πλαίσιο.

Στην κατεύθυνση αυτή το νεοϊδρυθέν Κλαδικό Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Ν. Αττικής (ΣΕΤΗΠ) πήρε απόφαση για 24ωρη Απεργία στις 29 Μάρτη, συμπαρατασσόμενο με τα ταξικά συνδικάτα και ενημέρωσε τις επιχειρήσεις του κλάδου πως καλύπτει όλους τους εργαζόμενους του Ν. Αττικής για τη συμμετοχή τους στην απεργία.

Σας καλούμε στην αποφασιστική καθολική συμμετοχή στα συλλαλητήρια και στην απεργία για να διατρανώσουμε την απόφασή μας να αποκρούσουμε την επίθεση εργοδοσίας , κυβέρνησης, ΠΑΣΟΚ και ΕΕ, να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας και να διεκδικήσουμε κατακτήσεις σύγχρονες για τις ανάγκες μας.

Σας καλούμε επίσης να γραφτείτε μέλη στο κλαδικό συνδικάτο (δεν υπάρχει αντίθεση με την ιδιότητα του μέλους στο επιχειρησιακό σωματείο π.χ. την ΠΕΤ ΟΤΕ) ώστε να ενισχύσουμε τις γραμμές του ταξικού εργατικού κινήματος, να δυναμώσουμε την πάλη μας.


ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ 24ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ και ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

ΠΕΜΠΤΗ 29 ΜΑΡΤΗ 11 πμ ( πλ. Εθν. Αντίστασης).

Επισκέπτες