Το σχέδιο ΣΣΕ της ΕΣΚ - ΟΤΕ

2 Φεβ 2007

Ψήφισμα της ΕΣΚ στην 27η ΓΑΣ της ΠΕΤ-ΟΤΕ

Εμείς οι αντιπρόσωποι στην 27η ΓΑΣ της ΠΕΤ-ΟΤΕ που έγινε στην Αθήνα στις 10-11 Μάρτη 2007, αφού ακούσαμε τις εισηγήσεις, τοποθετήσεις και συζητήσαμε για τα γενικά και κλαδικά προβλήματα που μας απασχολούν, καταλήξαμε στα παρακάτω :

Οι εργαζόμενοι στην χώρα μας βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την πιο σκληρή, ολομέτωπη, γενικευμένη επίθεση της κυβέρνησης και της μεγαλοεργοδοσίας που έχει στόχο την ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων, την ακόμα πιο φτηνή εργατική δύναμη, την πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, την κατάργηση και άλλων ασφαλιστικών δικαιωμάτων, τη χειροτέρευση και ιδιωτικοποίηση της υγείας – πρόνοιας, την εμβάθυνση των αντιδραστικών ρυθμίσεων, των ταξικών διαχωρισμών και της εμπορευματοποίησης της παιδείας – εκπαίδευσης, την συνολική χειροτέρευση του βιοτικού επιπέδου της εργατικής τάξης, ώστε να αυξηθούν κι’ άλλο τα κέρδη της πλουτοκρατίας των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, των εφοπλιστών, των μεγαλεμπόρων.

 • Τα οξυμένα αυτά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι συνολικά, αλλά και στον ΟΤΕ είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών, που υπαγορεύονται από το μεγάλο κεφάλαιο, σχεδιάζονται στην Ε.Ε και τα άλλα διεθνή καπιταλιστικά κέντρα και οργανισμούς (ΔΝΤ, ΟΟΣΑ κ.α) και εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις, με μοναδικό στόχο την αύξηση της εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης, την αύξηση των καπιταλιστικών κερδών.

 • Εκεί στοχεύει η προκλητική και ωμή απαίτηση του ΣΕΒ και των τραπεζιτών για κατάργηση των ΣΣΕ, οι νόμοι (3429/05, 3522/07) που ψήφισε η κυβέρνηση της Ν.Δ για τις ΔΕΚΟ, oι ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό των τραπεζών, ο νόμος για το ωράριο, ο νέος «διάλογος» για την ανατροπή στην ουσία του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, η στήριξη που δίνει η Κυβέρνηση της Ν.Δ στις επιλογές και μεθοδεύσεις των βιομηχάνων.

 • Εκεί στοχεύει η Διοίκηση του ΟΤΕ με την ανατροπή κατακτήσεων του Γ.Κ.Π, κύρια την κατάργηση της μονιμότητας, την λειτουργία με το απόλυτο διευθυντικό δικαίωμα, με τις εξαγορές (Γερμανός) και τις προωθούμενες συγχωνεύσεις (π.χ οτενετ, cosmote) στον όμιλο ΟΤΕ και γενικότερα στο χώρο των τηλ/νιων.

Οι πολιτικές αυτές αποτελούν συνέχεια εκείνων που εφαρμόστηκαν από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις, στη βάση των αποφάσεων της Λισαβόνας και της Μπολόνια.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, με την ψήφιση της τροπολογίας για τον ΟΤΕ κλείνει ένα κύκλο πολιτικών επιλογών

 • Η εξέλιξη αυτή δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους στον ΟΤΕ. Δεν αφορά μόνο τους συνδρομητές του ΟΤΕ, αφού οι επιπτώσεις αυτών των επιλογών είναι και θα είναι δυσμενείς και γι’ αυτούς. Αφορά όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και τους συνδρομητές όλων των εταιριών του κλάδου, αφού :

 • η πλήρης ιδιωτικοποίηση και παράδοση όλου πλέον του κλάδου στα χέρια του ιδιωτικού κεφαλαίου, τον μετατρέπει σε πηγή τεράστιων υπερκερδών σε όφελος των μεγάλων συμφερόντων που κυριαρχούν. Ο κλάδος από «κρατικό» μονοπώλιο μετατρέπεται οριστικά σε ένα μεγάλο ιδιωτικό μονοπώλιο.

 • ο «ανταγωνισμός» για το μοίρασμα της πίτας των υπερκερδών είναι εσωτερική πλέον υπόθεση των εταιριών στον κλάδο. Στο επόμενο διάστημα θα εκφραστεί με νέες αλληλοεξαγορές, συγχωνεύσεις, κλεισίματα, αποχωρήσεις ή εμφάνιση νέων «παιχτών». Αυτά όλα εκφράζουν την τάση συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου, την παγιοποίηση δηλαδή μιας τελικής κατάστασης, όπου θα απομείνουν στην αγορά μόνο οι ισχυροί.

 • Ρίχνοντας το τελευταίο «κάστρο» στον τομέα «εργασιακές σχέσεις», δηλαδή τα δικαιώματα που είχαν κατακτημένα οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ και τις άλλες ΔΕΚΟ, τα μονοπώλια και οι κυβερνήσεις τους επιβάλουν την αντεργατική ομοιογένεια στον κλάδο, που θα χαρακτηρίζεται πλέον από πλήρη έλλειψη εργατικών δικαιωμάτων σε όλες τις επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα εξαφανίζουν ένα σύστημα εργασιακών σχέσεων που αποτελούσε στόχο πάλης και αγώνα για όλους τους εργαζόμενους, όπως η μονιμότητα, τα σταθερά ωράρια, τα σταθερά ενιαία μισθολόγια, το 5νθήμερο, η αργία του Σαββατοκύριακου κλπ. Κι ακόμα ορθώνουν μεγαλύτερα εμπόδια στην ενότητα των εργαζομένων, στη συλλογικότητα και αλληλεγγύη και στην διεκδίκηση νέων πιο σύγχρονων αιτημάτων, όπως το 7ωρο, 35ωρο, 5νθήμερο κ.α.

 • Ο νόμος Ρέππα για το Ασφαλιστικό μείωσε τις συντάξεις, απάλλαξε την εργοδοσία από εισφορές στα ταμεία για τους νεοπροσλαμβανόμενους, άνοιξε το δρόμο για την πλήρη χρεοκοπία των ταμείων, την ένταξη των κλαδικών στο ΙΚΑ, την ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης με τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης (Τ.Ε.Α.)

 • Η χρόνια πολιτική λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων κράτησε καθηλωμένα τα βασικά κατώτερα μεροκάματα, ώστε σήμερα να υπάρχουν οι εξευτελιστικοί μισθοί των 620 ευρώ.

 • Από την άλλη η φορολογία του μεγάλου κεφαλαίου μειώθηκε από 55% στο 35%. Η σημερινή Κυβέρνηση της Ν.Δ., με τη σύμφωνη γνώμη του ΠΑΣΟΚ την μειώνει στο 25%.

Για τις αρνητικές αυτές εξελίξεις σε βάρος των εργαζομένων τεράστιες ευθύνες έχει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ ( ΠΑΣΚΕ- ΔΑΚΕ-Α.Π) που, αποδεχόμενη τις αποφάσεις της Ε.Ε. τα επιχειρήματα των Κυβερνήσεων και της εργοδοσίας για την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία, την απασχόληση, εγκατέλειψε την ταξική πάλη και μετατράπηκε μέσω του «κοινωνικού διαλόγου» σε ιμάντα περάσματος αυτών των αντεργατικών και αντιλαϊκών πολιτικών. Αποτέλεσμα αυτής της λογικής του συμβιβασμού και της υποταγής είναι και η υπογραφή της πρόσφατης Εθνικής ΣΣΕ των 0,77 λεπτών αύξησης στο βασικό μεροκάματο. Μια ΣΣΕ που στην ουσία υπονομεύει παραπέρα τον θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων, βάζοντας τον πήχυ πολύ χαμηλά για τις κλαδικές και επιχειρησιακές συμβάσεις.

Βαρύτατες ευθύνες έχει η πλειοψηφία των ίδιων δυνάμεων στην ΟΜΕ-ΟΤΕ, αλλά και στα Σωματεία που στην ίδια λογική, υπέγραψαν και αποδέχτηκαν την ΣΣΕ που κατάργησε την μονιμότητα στον ΟΤΕ, άνοιξαν τον δρόμο στην Κυβέρνηση και την εργοδοσία να κλιμακώσουν την επίθεσή τους.

Χρειάζονται λοιπόν αγώνες για την απόκρουση και ανατροπή της νέας, πιο σκληρής επίθεσης.. Όλα τα συνδικάτα, οφείλουν πλέον, απορρίπτοντας κάθε τακτική εγκλωβισμού τους σε νέους «κοινωνικούς διάλογους», τους οποίους προωθεί ξανά η Κυβέρνηση και η εργοδοσία, να οργανώσουν αγωνιστικές κινητοποιήσεις και την πάλη τους για την υπεράσπιση των κατακτήσεων που απομένουν αλλά ταυτόχρονα για την διεκδίκηση νέων αιτημάτων, που θα ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων .

Εμείς οι αντιπρόσωποι στην 27η ΓΑΣ της ΠΕΤ-ΟΤΕ αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε μια άλλη πολιτική, προς όφελος του εργαζόμενου λαού, που θα διασφαλίζει και θα κατοχυρώνει την εθνική ανεξαρτησία, τη συλλογική διεκδίκηση, δράση και διαπραγμάτευση, τις συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις, τον κοινωνικό και καθολικό χαρακτήρα της ασφάλισης, το δημόσιο κατά 100% και κοινωνικό χαρακτήρα των ΔΕΚΟ, το σταθερό και πλήρες ωράριο και την μονιμότητα, την φιλολαϊκή μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, την αναβαθμισμένη δημόσια, καθολική δωρεάν υγεία, πρόνοια, και παιδεία.

Στρατηγικός στόχος πάλης παραμένει η δημιουργία ενιαίου φορέα τηλ/νιων με το πέρασμα του τομέα των Τηλεπικοινωνιών και του ομίλου ΟΤΕ στο δημόσιο σαν αποκλειστικό κάτοχο της λαϊκής, κοινωνικής αυτής περιουσίας.

 • Θα αγωνιστούμε για την υπεράσπιση και αναβάθμιση, του δημόσιου και καθολικού χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης και των ταμείων, την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ.

 • Θα αγωνιστούμε για να καταργηθούν αλλά και να μην εφαρμοστούν στην πράξη οι ανατροπές του πρόσφατου νόμου 3522/07

 • Διεκδικούμε την επαναφορά διατάξεων που προστατεύουν τους εργαζόμενους και την επέκτασή τους στους εργαζόμενους σε όλο τον όμιλο.

 • Απορρίπτουμε την λογική και τακτική του «κοινωνικού διαλόγου» που ακολουθεί η ΓΣΕΕ και η Ομοσπονδία. Η εμπειρία απέδειξε πως μόνο ο αποφασιστικός, ταξικός αγώνας μπορεί να εμποδίσει την επίθεση, να κερδίσει νέες κατακτήσεις.


Άμεσα παλεύουμε για :

Το σταμάτημα και την ανατροπή της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων και πρώτα απ’ όλα του ΟΤΕ. Tην ενσωμάτωση όλων των θυγατρικών στον ΟΤΕ, την ένταξη του έργου και του προσωπικού τους σε αντίστοιχες υπηρεσίες του, με όλα τα δικαιώματα που ισχύουν για το υπόλοιπο προσωπικό του.

Την εγκατάλειψη της πολιτικής εξαγορών στο εξωτερικό και την αποδέσμευση του ΟΤΕ απ’ όσες έχει κάνει.

Την κατάργηση των οργανωτικών σχημάτων που στόχο έχουν τη διάλυση των υπηρεσιών του, την εκχώρηση έργου και υπηρεσιών σε ιδιώτες.

Τιμολογιακή πολιτική που θα εξασφαλίζει φτηνές και καλές υπηρεσίες στους απλούς συνδρομητές του.

Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις θέσεις εργασίας, με την ταυτόχρονη μονιμοποίηση όλων των εκτάκτων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Λέμε όχι σε συμφωνίες που κάνουν πράξη το διευθυντικό δικαίωμα του νέου ΕΚΠ.

Ανθρώπινες εργασιακές συνθήκες για τους συναδέλφους μας σε όλο τον όμιλο.

 • Άμεση καταγγελία του νέου ΕΚΠ που θέσπισε ο νόμος 3522/07 με στόχο την υπογραφή ΣΣΕ για την επαναφορά διατάξεων του Γ.Κ.Π που προστατεύουν τους εργαζόμενους και την επέκταση τους στους εργαζόμενους σε όλο τον όμιλο.

 • Με αφορμή την υψηλή κερδοφορία του ΟΤΕ για το 2006 και την αναμενόμενη ακόμη μεγαλύτερη για το 2007 άμεση καταγγελία της ΣΣΕ 2006 και διεκδίκηση για όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο:

Κατώτερο μισθολογικό κλιμάκιο (ΜΕ) 1300€ για όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο, ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση.

Ένταξη των εργαζομένων στον ΟΤΕ που δουλεύουν σε ανάλογο έργο στα Βαρέα και Ανθυγιεινά (ΒΑΕ). Να συγκροτηθεί άμεσα επιτροπή η οποία θα καθορίσει συγκεκριμένα ποιες ειδικότητες στον ΟΤΕ θα ενταχθούν στα ΒΑΕ.

Εφαρμογή του 35ώρου, 5θήμερου, 7ώρου. Άμεσο σταμάτημα της παραβίασης του σταθερού ωραρίου. Λέμε όχι στο ελαστικό ή διακεκομμένο ωράριο και την μερική απασχόληση.

Σύνταξη στα 30 χρόνια ασφάλιση και το 80% του τελευταίου μισθού – όρια ηλικίας 60 για τους άνδρες και 55 για τις γυναίκες – σύνδεση των συντάξεων με τους μισθούς. Διατήρηση και βελτίωση των διατάξεων για τις εργαζόμενες μητέρες.

Λέμε αποφασιστικά όχι στην προωθούμενη ένταξη του ΤΑΠ-ΟΤΕ στο ΙΚΑ ΤΕΑΜ. Να καλύπτονται τα ελλείμματα από το κράτος και τον εργοδότη, που είναι και οι μόνοι υπεύθυνοι για την δημιουργία τους.

Κατάργηση της ΕΔΕΚΤ- ΟΤΕ και απόδοση των αποθεματικών της στο ΤΑΠ-ΟΤΕ.

Διατήρηση της αυτονομίας και τον δημόσιου χαρακτήρα του Ταμείου Αρωγής και επικουρίας – διεκδίκηση εισφοράς από τον ΟΤΕ για τον κλάδο αρωγής.

Ακύρωση της συμφωνίας για τη δημιουργία Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης.

Άμεση επιστροφή στον κλάδο Υγείας των δανείων που έχουν δοθεί στον κλάδο σύνταξης. Αύξηση των αποζημιώσεων για ιατρικές και νοσηλευτικές πράξεις και παροχές στο ύφος των πραγματικών εξόδων. Κατάργηση της εισφοράς 25% στα φάρμακα.

Το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Συνδικαλιστικό Κίνημα είναι αυτό του προσανατολισμού. Με ευθύνη της πλειοψηφίας, την ταξική αντιπαράθεση προς την πολιτική του κεφαλαίου έχει αντικαταστήσει ο «κοινωνικός διάλογος» και η «εργασιακή ειρήνη». Την διεκδίκηση και περιφρούρηση δικαιωμάτων η υποταγή στην ρεαλιστικότητα της παγκοσμιοποίησης, της ανταγωνιστικότητας και των ευρωπαϊκών αναγκαστικών μονόδρομων.

Το ταξικό σ.κ. στέκεται αντίθετο με τέτοιες πολιτικές και τακτικές από την ηγεσία της ΓΣΕΕ αλλά και των συνδικάτων που κινούνται στην ίδια λογική της υποταγής και της συναίνεσης με το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του.

Παλεύει για τη συσπείρωση των εργαζομένων σε ταξική κατεύθυνση στη βάση της απόκρουσης της επίθεσης και διεκδίκησης των σύγχρονων αναγκών της εργατικής τάξης.

Πλευρά του αιτήματος είναι και η οργανωτική δομή που αφήνει έξω από την οργανωμένη δράση και τα σωματεία χιλιάδες εργαζόμενους, δυσκολεύει την ταξική ενότητα της εργατικής τάξης, ευνοεί τον κατακερματισμό, τη συντεχνιακή λογική.

Η λύση των κλαδικών συνδικάτων ανά νομό που καλύπτουν όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, όλες τις ειδικότητες, ανεξάρτητα από επιχείρηση και σχέσεις εργασίας και μια ομοσπονδία στον κλάδο είναι η πρόταση που θα δώσει λύση στο πρόβλημα αυτό.

Εμείς οι αντιπρόσωποι στην 27η ΓΑΣ της ΠΕΤ-ΟΤΕ

 • Καταδικάζουμε την τακτική της κυβέρνησης να συντηρεί και να αξιοποιεί, τη δράση των κρατικών και παρακρατικών μηχανισμών, κουκουλοφόρων, τραμπούκων, το ψέμα και τη διαστρέβλωση, τα ΜΜΕ κ.α., ώστε να συκοφαντήσει το εργατικό και νεολαιίστικο κίνημα, να τρομοκρατήσει και να κάμψει την αντίσταση και τους αγώνες του λαού, να επιβάλει την πολιτική της με τη βία

 • Εκφράζουμε την αλληλεγγύη και συμπαράστασή μας στους εργαζόμενους σε διάφορους κλάδους και επιχειρήσεις που αγωνίζονται και συντονίζουμε τον αγώνα μας ανεξάρτητα αν πρόκειται για δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα.

Καταδικάζουμε τη συνεχιζόμενη βαρβαρότητα απέναντι στον αγωνιζόμενο Παλαιστινιακό λαό και την ιμπεριαλιστική κατοχή στο ΙΡΑΚ. Απαιτούμε να γυρίσουν πίσω όλοι οι Έλληνες στρατιώτες που βρίσκονται εκτός συνόρων. Να κλείσουν οι ξένες βάσεις που υπάρχουν στη χώρα μας με πρώτη αυτή της Σούδας.

Καταγγέλλουμε τον προετοιμαζόμενο, από τις ΗΠΑ, την Ε.Ε και τους συμμάχους τους, πόλεμο στο ΙΡΑΝ, αλλά και την εκβιαστική απαίτηση των ιμπεριαλιστών, οι λαοί και οι χώρες να υποτάσσονται στις προσταγές τους, ώστε να εξυπηρετούνται τα ιμπεριαλιστικά τους συμφέροντα. Συμπαραστεκόμαστε στους λαούς που υπερασπίζονται την κυριαρχία τους. Απαιτούμε από την κυβέρνηση να αρνηθεί κάθε στήριξη, άμεση ή έμμεση βοήθεια για τον πόλεμο αυτό.

Επισκέπτες