6 Δεκ 2001

Άρθρο της ΕΣΚ στο νέο φύλλο της "Φωνής των Τεχνικών"

Ισχυρή “Δημοκρατική λογοκρισία”

Για δεύτερη φορά, με απόφαση της πλειοψηφίας της Ε.Ε. (ΠΑΣΚΕ,ΔΑΚΕ,ΑΓΩΝ.ΣΥΝ.) κόβεται η σελίδα της ΕΣΚ από το φύλλο 194 της “Φωνής των Τεχνικών”, γιατί αρνηθήκαμε να “συμμορφώσουμε” την ανακοίνωσή μας για τον ΕΛΕΑ σύμφωνα με τις υποδείξεις τους. Η πρώτη (φ.191) αφορούσε την αύξηση των “μισθών” των μελών της Ε.Ε. στην ΠΕΤ-ΟΜΕ-ΠΣΥΠ.

Για μια ακόμη φορά κρίνουν “όλοι μαζί” ότι η διαφορετική άποψη και θέση της ΕΣΚ, για το που οδηγούν το Συνδικάτο τέτοιες ενέργειες και αποφάσεις της ίδιας πλειοψηφίας, μπαίνει εμπόδιο στην ομοφωνία τους, τους χαλάει το συναινετικό κλίμα.

Ζήλεψαν φαίνεται το δίλημμα του πλανητάρχη Μπους “μαζί μας με τις βόμβες ή με τους τρομοκράτες” και λόγω “δημοκρατικής ευαισθησίας” του ισχυρού εφάρμοσαν το “συμμορφώνεστε ή κόβεται”. Να καταγγείλουμε την ευαισθησία των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ δεν έχει και τόση σημασία. Όμως η στάση της “Αριστερής” Αγ.Συν. θα προκαλεί μάλλον κατάπληξη στους εργαζόμενους που ακόμα την στηρίζουν.

“Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού”. Υπάρχουν όμως και χειρότερα. Ακολουθεί και η Τρίτη.

Η ΕΣΚ αποχώρησε από την επιτροπή Τύπου της “Φ.Τ.”. Δεν δίνει άλλοθι στον κατήφορο. Αν κάποιοι θεωρούν ότι η όποια πλειοψηφία τους δίνει και δικαιώματα “ιδιοκτησίας” λογαριάζουν χωρίς τον Ξενοδόχο. Τους πραγματικούς ιδιοκτήτες, τους ίδιους τους εργαζόμενους, που θέλουν ουσιαστική ενημέρωση.

Όχι λιβάνισμα και “κύριε ελέησον”.

Για του λόγου το αληθές !

Κάποιοι θίχτηκαν γιατί με την ανακοίνωση της ΕΣΚ για τον ΕΛΕΑ, αποκαλύπταμε ότι στηρίζουν τις επιλογές του κεφαλαίου και της κυβέρνησης για το πέρασμα στους εργαζόμενους του τρίτου πυλώνα της ιδιωτικής ασφάλισης. Δείτε πώς έκρινε ο δικός τους τύπος, ο “Ελεύθερος Τύπος”, στις 10/11 την “πρωτοπόρα” ενέργεια της πλειοψηφίας (ΠΑΣΚΕ,ΔΑΚΕ,ΑΓΩΝ.ΣΥΝ.) για τη δημιουργία αμοιβαίου κεφαλαίου με τα αποθεματικά της ΠΕΤ-ΟΤΕ :

  • “Ευνοϊκό κλίμα διαλόγου για την θέσπιση της τρίτης “συμπληρωματικής σύνταξης” (τρίτος πυλώνας) η οποία θα καλύπτεται εξ ολοκλήρου από εισφορές των εργαζομένων, δημιουργεί το πρώτο συνδικαλιστικό αμοιβαίο κεφάλαιο της ΠΕΤ-ΟΤΕ.
  • Με την κίνηση αυτή ανοίγει για πρώτη φορά ουσιαστικά ο δρόμος για την καθιέρωση του “τρίτου πυλώνα” στο σύστημα ασφάλισης (τον οποίο δεν επιχείρησε να ενεργοποιήσει άμεσα ούτε ο κ. Γιαννίτσης με τις κυβερνητικές προτάσεις για το ασφαλιστικό την περασμένη Άνοιξη).
  • Να σημειωθεί ότι σε ότι αφορά το ΤΑΠ-ΟΤΕ τα προβλήματα σε σχέση με την αδυναμία καταβολής των συντάξεων παραμένουν ανεπίλυτα.”

Τα σχόλια και η κρίση δικιά σας. Εμείς θα προσθέσουμε μόνο: Να γιατί έκοψαν την ανακοίνωσή μας από το περιοδικό.

Μην τους ακολουθείτε, στείλτε ακόμα και με ΦΑΞ αίτηση μη ένταξης στον ΕΛΕΑ.

ΕΥΡΩτιμές και ΕΥΡΩμισθοί

Το ΕΥΡΩ θα αλλάξει τη ζωή μας, θα διευκολύνει τις μετακινήσεις μας και τις συναλλαγές μας. Ο ανταγωνισμός θα επιβάλλει εναρμόνιση των τιμών. Τώρα θα μπορούμε να βλέπουμε τις διαφορές και να συγκρίνουμε εύκολα τις τιμές και άλλα πολλά. Τι ευτυχία !!

Ο κ. Μανασής στο Δ.Σ. της ΟΜΕ, για να δικαιολογήσει την αύξηση του πάγιου από τις 2.800 στις 3.500δρχ. από 1/1/2002, δήλωσε :

“ Κανονικά το πάγιο έπρεπε να είναι στις 4.050δρχ., όσο και ο μέσος όρος στην Ε.Ε., αλλά εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε απευθείας τόσο μεγάλες αυξήσεις”. Τι ευαισθησία !!

Αλήθεια κ. Μανασή, μήπως μπορείτε να μας πείτε και πόσος είναι ο μέσος μισθός ενός Ευρωπαίου εργαζόμενου ; Εμείς ξέρουμε από τα στοιχεία της Ε.Ε. ότι είναι σχεδόν ο διπλάσιος !! Αυτή την αύξηση οι εργαζόμενοι πότε θα την πάρουμε ;

Ασφαλώς ποτέ !! Ο υγιής ανταγωνισμός βλέπετε, επιβάλλει υψηλές τιμές και χαμηλούς μισθούς, αλλιώς πώς θα είχατε τόσα δις κέρδη !!!

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ : Στρώνουν το χαλί !

Αμέσως μετά τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις της Άνοιξης για το Ασφαλιστικό, άρχισε ο δεύτερος γύρος.

Από τη μια το καλοκαίρι, από την άλλη το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και ξαμολήθηκαν οι κασσάνδρες να στρώσουν το χαλί για την δεύτερη επίθεση.

Τα ίδια μέτρα, αλλά με άλλο επικοινωνιακό στυλ. Πιο ευκολοχώνευτο κατά την άποψή τους !

Τώρα, αφού ξέχασαν το βασικό αίτημα - ούτε βήμα πίσω - ζητούν την σταδιακή τους εφαρμογή, με την τακτική του Σκωτζέζικου ντουζ (ζεστό-κρύο, λέω-ξελέω, ναι μεν αλλά…) και οι συνδικαλιστικοί “ηγέτες” νυν και πρώην: Πολυζωγόπουλος, Παπασπύρος – Πρόεδροι ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, Καραμάνου (Ευρωβουλευτής) και ο Υφυπουργός κ. Σπυρόπουλος (πρώην Πρόεδρος ΟΜΕ), όλοι με ένα στόχο, να σύρουν τους εργαζόμενους στον “κοινωνικό διάλογο” απάτη για να περάσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές της Ε.Ε. και του κεφαλαίου στο ασφαλιστικό σύστημα.

Πίσω έχει όμως η αχλάδα την ουρά.

Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και οι εργαζόμενοι δεν είπαν τον τελευταίο λόγο, απλά άρχισαν να κτυπούν και πάλι τα τύμπανα του πολέμου…

Ερώτημα

Η Ε.Ε.Τ. υποχρεώνει τον ΟΤΕ να δίνει τα κυκλώματα του στις ιδιωτικές εταιρείες με 4,7δρχ. το λεπτό. Αυτό θεωρεί ότι είναι το κόστος συν το λογικό κέρδος του ΟΤΕ.

Αφού είναι έτσι, γιατί δεν υποχρεώνει και τον ΟΤΕ να μειώσει την αστική μονάδα από 10,5 δρχ. / λεπτό στις 4,7δρχ. / λεπτό στα πλαίσια του δικού της “υγιούς ανταγωνισμού” ;

Τα καλά και συμφέροντα στην “ελεύθερη οικονομία και τον ανταγωνισμό” !!!

Επισκέπτες