Το σχέδιο ΣΣΕ της ΕΣΚ - ΟΤΕ

22 Νοε 2001

Πρόταση της ΕΣΚ για επαναδιαπραγμάτευση της ΣΣΕ 2001 - 2002. Πλαίσιο άμεσων αιτημάτων.

Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες,
Οι τελευταίες εξελίξεις στον ΟΤΕ αποδεικνύουν με τον πιο τραγελαφικό τρόπο, την αναποτελεσματικότητα και τα αδιέξοδα στα οποία έχει οδηγήσει το Συνδ. Κίνημα η πολιτική του φιλοκυβερνητικού και φιλοεργοδοτικού συνδικαλισμού που ακολουθούν οι ηγεσίες των παρατάξεων (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – Αγων .Συν.) που αποτελούν την πλειοψηφία στην ΟΜΕ –ΟΤΕ και στα Δ.Σ των σωματείων.
Με αφορμή την υπογραφή της ΣΣΕ 2001 αλλά και πολύ πριν είχαμε σαν ΕΣΚ επισημάνει την επιδίωξη της Διοίκησης του ΟΤΕ για ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και του συστήματος αμοιβών με :
  1. Tην εφαρμογή ελαστικών μορφών απασχόλησης ( 3ωρα, οκτάμηνα, δουλεμπόριο, εργολαβίες…).
  2. Αλλαγή ωραρίου με στόχο την ολοήμερη λειτουργία με το ίδιο ή και λιγότερο προσωπικό, που θα επιφέρει μεγαλύτερη εντατικοποίηση και υπερεκμετάλλευση της εργασίας μας, και ταυτόχρονα.
  3. Νέα μείωση των δαπανών μισθοδοσίας με την εφαρμογή ενός πιο «απλού συστήματος αμοιβών» που θα διαχωρίζει το «απλό» προσωπικό από τα αδρά αμειβόμενα στελέχη και θα συνδέει την αμοιβή με το πιάσιμο των στόχων της ( επανειλημμένες δηλώσεις κ. Μανασή).
Καταγγείλαμε αυτές τις πλειοψηφίες γιατί ενώ γνώριζαν αυτές τις επιδιώξεις όχι μόνον δεν αντέδρασαν αλλά συμφώνησαν και υπόγραψαν την (προσυμφωνημένη μεταξύ ΠΑΣΚΕ – Μανασή ) ΣΣΕ. Με τους όρους της (όρος 32 για μπόνους και τις διάφορες επιτροπές ) έδοσαν το δικαίωμα στον κ. Μανασή και την Διοίκηση να εφαρμόζουν απερίσπαστοι την αντεργατική πολιτική της εργοδοσίας. Να επιχειρούν να βάλουν βόμβα στα θεμέλια του Συνδ. Κινήματος στον ΟΤΕ με την ηγεσία της ΟΜΕ - ΟΤΕ στον ρόλο του θεατή, όπως συνέβη με τα εκτός έδρας, την αλλαγή του ωράριου, και τώρα με τα λεγόμενα μπόνους για το δήθεν πιάσιμο των στόχων, τα κίνητρα πωλήσεων και τα διάφορα πρίμ υπεραπόδοσης.
Δεν είναι και πολύ δύσκολο σε κάθε εργαζόμενο να καταλάβει το παιχνίδι που παίζεται και το στόχο του. Τέσσερις μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης, στην οποία υποτίθεται εξαντλήθηκαν τα περιθώρια για χορήγηση ουσιαστικών αυξήσεων στο μισθολόγιο ( 2,3% για το 2001) και ο «καλός» Διευθ. Σύμβουλος βρίσκει ότι έχει ακόμα 6 δίς ( περίπου το μισό κόστος της διετούς ΣΣΕ) για να μοιράσει σαν μπόνους στο προσωπικό που «αποδίδει» περισσότερο και μάλιστα να καλεί την ΟΜΕ σε συνεργασία για το πώς και σε ποιους θα τα μοιράσουν !!!!.
Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες,
Δεν αμφισβητούμε το δικαίωμα κανενός Συλλόγου να προκηρύσσει αγωνιστικές κινητοποιήσεις, ιδιαίτερα μάλιστα για την επίλυση κατηγοριακών προβλημάτων. Απεναντίας, έχουμε αρκετές φορές καλέσει τα Δ.Σ των Σωματείων να ασχοληθούν με αυτά τα προβλήματα. Είναι όμως αποπροσανατολιστικό και επικίνδυνο να προκηρύσσονται κατηγοριακές κινητοποιήσεις ( ΠΣΥΠ – ΠΕΠΑΣΥ – ΑΤΣ ) με πλαίσιο αιτημάτων που έχει σαν κύριο αίτημα την χορήγηση μπόνους για την προώθηση των πωλήσεων και γαρνιτούρα σοβαρά εργασιακά προβλήματα όπως : οι συνθήκες και η ασφάλεια της εργασίας, η τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, οι εργασιακές σχέσεις, η ανάγκη ουσιαστικών και άμεσων προσλήψεων εργαζομένων με σταθερή σχέση εργασίας και αμοιβής.
Προβλήματα που απασχολούν έντονα όλο το προσωπικό του ΟΤΕ και όχι μόνο ένα μέρος του και για τα οποία οι παραπάνω σύλλογοι στην κοινή τους ανακοίνωση παραδέχονται ουσιαστικά ότι «έκαναν τα στραβά μάτια » επειδή δίνονταν κάποια κίνητρα και πριμ.
Δηλαδή αν ξαναδοθούν τα κίνητρα θα δείξουν την πάλι την ίδια ανοχή ;
Η ΕΣΚ, μπροστά και στις νέες συνθήκες που διαμορφώνουν πλέον το νομικό πλαίσιο λειτουργίας του ΟΤΕ σαν ιδιωτική Α.Ε., καλεί:
  1. Τις πλειοψηφίες των Δ.Σ. των σωματείων αλλά και της ΟΜΕ – ΟΤΕ να αναλογισθούν τις ευθύνες τους απέναντι στους εργαζόμενους, τους κινδύνους του εργοδοτικού συνδικαλισμού και να προχωρήσουν στον αναπροσανατολισμό της δράσης τους ώστε ενωτικά οι εργαζόμενοι να αντιδράσουν για να αποκρούσουν την εφαρμογή των επιδιώξεων της εργοδοσίας
    • Σε αντίθετη περίπτωση ας αφήσουν κατά μέρος τα αποπροσανατολιστικά παιχνίδια για έκτατα συνέδρια ξεκαθαρίσματος εσωπαραταξιακών αντιθέσεων και να προχωρήσουν στη διενέργεια εκλογών σε όλα τα σωματεία για να αποφασίσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι για τον προσανατολισμό του Συνδ. Κινήματος στον ΟΤΕ και ποιοι θα τους εκπροσωπούν.
  2. Τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν γύρω από ένα αγωνιστικό πλαίσιο αιτημάτων που να μπορεί να λειτουργήσει ενωτικά, να βοηθήσει να ξεφύγουν από πλαστούς διαχωρισμούς τύπου ”Διοικητικοί – Τεχνικοί ’’, ‘’πωλητές – μη πωλητές’’, κ.λ.π. που είναι εφευρήματα της Διοίκησης για να μπορεί, με το Διαίρει και βασίλευε, να περνά την πολιτική της.
Ένα τέτοιο πλαίσιο που μπορεί να έχει σοβαρά αποτελέσματα και στο επίπεδο εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων αλλά και στο οικονομικό θα προτείνει η ΕΣΚ στο Δ.Σ της ΟΜΕ – ΟΤΕ την Τρίτη 13/11.
Πρόταση ΕΣΚ για άμεσο αγωνιστικό πλαίσιο αιτημάτων

Επισκέπτες