Το σχέδιο ΣΣΕ της ΕΣΚ - ΟΤΕ

26 Ιουλ 2001

για τις μεθοδεύσεις εις βάρος του ΤΑΠ-ΟΤΕ

Συνάδελφοι εργαζόμενοι - συνταξιούχοι,
Η πλήρης χρεωκοπία του ΤΑΠ-ΟΤΕ, η μεθόδευση της απαλλαγής κράτους και εργοδοτών από τις υποχρεώσεις τους προς το ΤΑΜΕΙΟ, η προετοιμασία του «εδάφους» για την επιβολή των αντιασφαλιστικών επιλογών της Κυβέρνησης προωθήθηκε με την ψήφιση στη Βουλή σχετικής τροπολογίας.
 • Το άρθρο 36, του νόμου που ψηφίστηκε, ανοίγει το δρόμο στους ιδιώτες – κατόχους του 57% πλέον του ΟΤΕ - να τον διαλύσουν σε επιμέρους εταιρίες (σχέδια Μανασή) για 4 αυτόνομες επιχειρήσεις και να προχωρήσουν στην τμηματική παραπέρα ιδιωτικοποίηση του. Αντίστοιχα σχέδια ιδιωτικοποίησης προωθούνται ήδη για τον ΟΣΕ και τα ΕΛΤΑ.
 • Με το άρθρο 35 :
 1. Τακτοποιεί τις εκκρεμότητες μεταξύ ΟΤΕ και ΤΑΠ-ΟΤΕ μέχρι το 2001 και πλέον ο ΟΤΕ, καταβάλλοντας 120 δις. στην ΕΔΕΚΤ - ΟΤΕ, απαλλάσσεται από κάθε νομική υποχρέωση προς το ταμείο για την επόμενη δεκαετία, που θα είναι κρίσιμη για το ΤΑΠ-ΟΤΕ, αφού η απογύμνωση των 3 εταιριών ( ΟΤΕ – ΟΣΕ – ΕΛΤΑ ) από μόνιμο προσωπικό και η εφαρμογή νέων εργασιακών σχέσεων και της μερικής απασχόλησης, θα τινάξει τα ελλείμματα του στα ύψη.
  • Είναι χαρακτηριστικό πως, ενώ στην εισηγητική έκθεση της Τροπολογίας, η Κυβέρνηση, «πανηγυρικά» ομολογεί ότι, η πολιτική μείωσης του μόνιμου προσωπικού στον ΟΤΕ επιβάρυνε δραματικά το ΤΑΜΕΙΟ, τον απαλλάσσει τελικά από κάθε μελλοντική υποχρέωση, απέναντι σε επιπλέον ελλείμματα, που θα δημιουργήσει η συνέχιση αυτής της πολιτικής της ‘’εθελουσίας εξόδου’’.
 2. Το Ταμείο Αρωγής των εργαζομένων στον ΟΤΕ υποχρεώνεται να καταβάλει στην ΕΔΕΚΤ τα 140 δις δρχ. από τα αποθεματικά του. Η διαδικασία αυτή δημιουργεί και στο Ταμείο Αρωγής αντίστοιχα προβλήματα (ήδη είναι ελλειμματικό σε ετήσια βάση ), ενώ θα χάσει σημαντικά ποσά από την εκταμίευση και ρευστοποίηση των αποθεματικών του και ασφαλώς πάντα θα υπάρχει ο κίνδυνος να χαθούν τα αποθεματικά αυτά, όπως τα 210 δις. που έχασε το ΙΚΑ στον τζόγο του χρηματιστηρίου.
 3. Η Κυβέρνηση, αρνούμενη την υποχρέωση της, από τη σχετική διάταξη του νόμου 2843/2000, να καλύπτει τα όποια ελλείμματα του ΤΑΠ-ΟΤΕ δεν εγγράφει στον Προϋπολογισμό το σχετικό κονδύλι. Μεταθέτει το πρόβλημα στην ΔΕΚΑ ΑΕ, που επίσης αδυνατεί να το πράξει (δεν διαθέτει ρευστά, αλλά μόνο τίτλους) και στην ΕΔΕΚΤ- ΟΤΕ αν και όταν λειτουργήσει και εφόσον έχει κέρδη από την χρηματαγορά.
  • Η αδυναμία του ΤΑΠ-ΟΤΕ να καταβάλει συντάξεις θα γίνει πιο μεγάλη. Έτσι η Κυβέρνηση δημιουργεί μια εκβιαστική κατάσταση σε βάρος του Ταμείου, των εργαζομένων και των συνταξιούχων και μεθοδεύει ανατροπές κατακτήσεων (όρια ηλικίας, ύψος συντάξεων κ.α) με την αλλαγή του καταστατικού του
 4. Ο κλάδος Σύνταξης αδυνατεί να επιστρέψει τα δάνεια των 40 δις που πήρε από τον κλάδο Υγείας. Στην ουσία θεωρούνται δανεικά και αγύριστα.

 • Καταγγέλλουμε τις ηγεσίες των συνδικάτων εργαζομένων και συνταξιούχων στους ΟΤΕ, ΟΣΕ, ΕΛΤΑ που δεν αντιδρούν, αποδέχονται την εξέλιξη αυτή, βοηθούν την Κυβέρνηση να περάσει τα σχέδιά της.

 • Καλούμε εργαζόμενους και συνταξιούχους να αγωνιστούμε για :

 • Κράτος και Εργοδότες να αναλάβουν την κάλυψη όλων των ελλειμμάτων του ΤΑΠ-ΟΤΕ.
 • Το Κράτος να καταβάλει άμεσα την συμμετοχή του στην 3μερή χρηματοδότηση και για όλους τους εργαζόμενους.
 • Να επιστραφούν στον κλάδο Υγείας τα δάνεια που πήρε ο κλάδος Σύνταξης. Να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες περίθαλψης και οι παροχές Υγείας στο ύψος των σημερινών πραγματικών δαπανών.
 • Να μην δοθούν χρήματα από το Ταμείο Αρωγής στην ΕΔΕΚΤ-ΟΤΕ.
 • Να αποκρούσουμε την παραπέρα και με όποια μορφή ιδιωτικοποίηση και διάλυση των επιχειρήσεων. Απαιτούμε ΟΤΕ - ΟΣΕ – ΕΛΤΑ να ανήκουν 100% στο Κράτος και να λειτουργούν σε όφελος του λαού.
 • Να ακυρωθούν τα προγράμματα ‘’εθελουσίας εξόδου’’.
 • Να προσληφθεί άμεσα το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και στους τρεις Οργανισμούς. Να καταργηθεί άμεσα το ‘’δουλεμπόριο’’.
 • Να αποκρούσουμε κάθε προσπάθεια αλλαγής του καταστατικού του ΤΑΠ-ΟΤΕ και ανατροπής των κατακτήσεών μας.
Συνάδελφοι εργαζόμενοι - συνταξιούχοι,
Η κατάσταση δεν αλλάζει από μόνη της. Ιδιαίτερα αν την αφήσουμε στα χέρια των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών των χώρων μας.
Χρειάζεται πάλη καθημερινή, αποφασιστική, ταξική, μαζί με όλους τους εργαζόμενους. Αυτός είναι ο πραγματικός μονόδρομος για την απόκρουση και ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Συσπειρωθείτε αγωνιστικά στις γραμμές του ταξικού
συνδικαλιστικού κινήματος.
Δυναμώστε το ΠΑΜΕ

Επισκέπτες