12 Ιουν 2001

Αποκάλυψη των λόγων για τους οποίους μεθοδεύτηκε η διάλυση του 24ου συνεδρίου της ΟΜ.Ε. απο την ΠΑΣΚΕ κλπ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Στην συνεδρίαση του Δ.Σ της ΟΜΕ – ΟΤΕ στις 12 Ιούνη το « σώου και οι κοκορομαχίες για αντιδημοκρατικές και αντικαταστατικές τακτικές καταστρατήγησης των θεσμών» πήραν τέλος. Συμπληρώθηκαν από τις ΔΑΚΕ - Α.Σ. – ΑΣΕ οι 6 κενές θέσεις της Ε.Ε όπως και πριν, αφήνοντας και πάλι εκτός Ε.Ε την ΕΣΚ λόγω « εφαρμογής του καταστατικού ».: Αλήθεια θα εξηγήσει κανείς στους εργαζόμενους γιατί τόσος θόρυβος και ποιόν τελικά ωφέλησε;
Τώρα που οι γενικότερες εξελίξεις αρχίζουν να αποκαλύπτουν στα μάτια των εργαζομένων πολλά πράγματα, κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να αποπροσανατολίζουν τους εργαζόμενους θολώνοντας τα νερά (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, Αγων.Συν) και άλλοι να ψαρεύουν σε θολά νερά με αγκίστρι την αγανάκτηση των εργαζομένων, λόγω της κυβερνητικής επίθεσης και της αναξιοπιστίας της πλειοψηφίας των ηγεσιών στην ΟΜΕ και τα σωματεία, όπως κάνει η ΑΣΕ με την τελευταία ανακοίνωσή της και το γνωστό πλέον « σατυρικό αριστερό στυλ»……
Ξεπερνά όμως κάθε όριο όταν ψευδολογεί και διαστρεβλώνει τις θέσεις και την τακτική της ΕΣΚ, μόνο και μόνο για να δικαιολογήσει την «ανεξάρτητη» τακτική της και την χρόνια συστηματική αντιΕΣΚ και αντιΚΚΕ στάση της. Μέχρι σήμερα θεωρούσαμε ότι δεν είχε ιδιαίτερη αξία να της απαντάμε αφού για μας κύριος αντίπαλος είναι οι πολιτικές που εφαρμόζονται σε βάρος των εργαζομένων και οι συνοδοιπόροι που βάζουν πλάτες για να περνάνε χωρίς πολλές αντιδράσεις. Όμως αυτό θεωρήθηκε σαν αδυναμία γι’ αυτό ας ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα.
  • Η ΑΣΕ βολεύεται από την μια να τσουβαλιάζει την ΕΣΚ στις « κυρίαρχες παρατάξεις» που είναι υπεύθυνες για τα δεινά του ΟΤΕ, του συνδικ. Κινήματος και των εργαζομένων στον ΟΤΕ και από την άλλη να την κατηγορεί ότι « ζητιανεύει μια θέση στην Ε.Ε » επειδή υποστηρίζει την αντιπροσωπευτική συμμετοχή όλων των παρατάξεων στα όργανα των σωματείων.
Ας ξεκαθαρίσει η ΑΣΕ τι από τα δύο θέλει την ΕΣΚ; Μία «κυρίαρχη» παράταξη ή μία «μικρή» παράταξη που δεν της αναλογεί θέση στην Ε.Ε της ΟΜΕ, σύμφωνα με το καταστατικό της;
Η συμμετοχή της ΑΣΕ και της Α.Σ στην Ε.Ε της ΟΜΕ που τις κατατάσσει. Στις κυρίαρχες παρατάξεις, άρα και συνυπεύθυνες, ή σ’ αυτές που κάνουν οποιεσδήποτε( χωρίς αρχές και θέσεις) εκλογικές συνεργασίες αρκεί να εξασφαλίζουν έστω και μισή θητεία στην Ε.Ε;
Η συμμετοχή της ΑΣΕ και της Α.Σ στην Ε.Ε της ΠΕΤ–ΟΤΕ ( ενώ δεν συμπλήρωναν το μέτρο) είναι θέμα καταστατικού ή αποτέλεσμα και της απαίτησης της ΕΣΚ για πραγματικά αντιπροσωπευτική συμμετοχή όλων των παρατάξεων κάτι που οι ίδιοι ξέχασαν στην ΟΜΕ γιατί δεν τους βόλευε;
Πως γίνεται συνάδελφοι της ΑΣΕ να διαφωνείτε σχεδόν σε όλα με την Α.Σ αλλά να συνεργάζεστε εκλογικά μαζί τους χάριν της έδρας στην Ε.Ε; Η Α.Σ δεν είναι «κυρίαρχη παράταξη»,παρ’ όλο που στην ΟΜΕ είναι «τρίτη δύναμη» και συμμετέχει χρόνια, με ή χωρίς καταστατικό, στην Ε.Ε;
  • Η ΕΣΚ λοιπόν δεν ζητιάνεψε ποτέ για καμιά έδρα, ούτε έκανε ευκαιριακές συνεργασίες για να την αποκτήσει. Θεωρούμε πως οι θέσεις στα όργανα των συνδικάτων μας ανήκουν δικαιωματικά, σαν αποτέλεσμα της εμπιστοσύνης που μας δείχνουν οι εργαζόμενοι, που μας τιμούν με την ψήφο τους και όχι μόνο αυτοί. Η ΕΣΚ, άλλωστε, έχει αποδείξει πως δεν έχει ανάγκη από θέσεις στα Προεδρεία για να έχει δράση, παρουσία, αγωνιστικότητα.
  • Η ΑΣΕ καμώνεται πως αγνοεί αυτό που όλοι οι εργαζόμενοι, φίλοι και αντίπαλοι αναγνωρίζουν, πως η ΕΣΚ ποτέ δεν «βολεύτηκε», ποτέ δεν είχε «γενικά συνθήματα δημοκρατικά και ισοπολιτικά», ποτέ δεν λειτούργησε συντεχνιακά. Είχε και έχει θέσεις, προτάσεις και κυρίως αγωνιστικό, ταξικό προσανατολισμό. Είχε και έχει δράση συνεχή, παρουσία συνεπή.
  • Το ΠΑΜΕ, συνάδελφοι της ΑΣΕ, οι εργαζόμενοι γνωρίζουν καλά πως δεν κάνει «αγώνες οπισθοφυλακής», αλλά είναι σήμερα η μαχητική πρωτοπορία του ταξικού εργατικού κινήματος, οργανώνει την αντίσταση και την αντεπίθεση κόντρα στην επίθεση κεφαλαίου, κυβέρνησης και ΝΔ. Ας μας πει η ΑΣΕ τους δικούς της «αγώνες» και πως αυτοί εκφράζονται. Μήπως με την «πρωτοπορία» της ΓΣΕΕ και της ΟΜΕ, τις οποίες κατηγορούν αλλά συντάσσονται όποτε τους βολεύει, κατηγορώντας το ΠΑΜΕ ότι διασπά το κίνημα, ή όταν έρχεστε μαζί μας στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ για να κάνετε και σεις το δικό σας «αγώνα οπισθοφυλακής»;
  • Χυδαιολογεί η ΑΣΕ( γιατί ενώ γνωρίζει, διαστρεβλώνει τα γεγονότα ) όταν χρήζει υπεύθυνη την ΕΣΚ για το ξεπούλημα της κινητής τηλεφωνίας στον Κόκκαλη και την STET το 1992 και της απεργίας στην Κωλλέτη την περίοδο «Τσουκαλά», όπου η ΕΣΚ είχε μια ουσιαστική ευθύνη στην καθοδήγηση του σ.κ. του ΟΤΕ. Η ΕΣΚ είναι περήφανη για την περίοδο εκείνη, χωρίς ποτέ να ισχυριστεί πως τα έκανε όλα μόνη της και σωστά, γιατί συνέβαλε αποφασιστικά στην ανάπτυξη μεγάλων αγώνων. Και ειδικά για την κατάληψη στην Κωλέττη, οι εργαζόμενοι και μάλιστα οι παρόντες σ’ αυτήν, γνωρίζουν ( οι απόντες κάνουν πως δεν ξέρουν!!) και θυμούνται καλά ποιοί ξεπούλησαν τότε τον αγώνα. Ήταν η παλιότερη και σημερινή ηγεσία της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και της ΑΣ. Η ΕΣΚ είχε αντιταχθεί και καταγγείλει αυτή την μεθόδευση. Είναι άλλωστε ακόμη και σήμερα η μόνη παράταξη που έχει θέση ΔΕΚΟ και ΟΤΕ 100% δημόσιες. Όχι στην απελευθέρωση που επιβάλλει η ΕΕ και το κεφάλαιο.
Η ΕΣΚ ποτέ δεν έκρινε τους άλλους από την συμμετοχή τους αλλά από τις θέσεις και την στάση τους απέναντι στις πολιτικές και τα προβλήματα.
Η ΑΣΕ είναι που, με τις γενικά «αριστερές» θέσεις της, έχει ήδη ταυτιστεί με την ΠΑΣΚΕ και τους άλλους σε πολλά και σοβαρά ζητήματα, και προσπαθεί να ξεφύγει . . κατηγορώντας την ΕΣΚ !! ενδεικτικά αναφέρουμε :
  • Ο Βανδώρος είναι που σαν εκπρόσωπος της ΑΣΕ στο ΔΣ της ΟΜΕ είχε δηλώσει υποστηρικτής του τριφασικού ασφαλιστικού συστήματος της χούντας της Χιλής, που η κυβέρνηση θέλει να επιβάλει και εδώ και ότι το υπάρχον ασφαλιστικό σύστημα έχει πεθάνει.
  • Τη σύμφωνη γνώμη τους στο πλαίσιο της ΠΑΣΚΕ για την ΣΣΕ 2001 (ψήφισαν λευκό αποδεχόμενοι στην ουσία το πλαίσιο και τη λογική του, προτείνοντας όμως μισθούς Βρυξελών).
Σήμερα που η «νομιμότητα» στην ΟΜΕ «αποκαταστάθηκε» με τη συμμετοχή και της ΑΣΕ, θα συνεχίσετε να ισχυρίζεστε πως η ΟΜΕ «δεν εκφράζει πλέον τα συμφέροντα, τις διαθέσεις και τους συσχετισμούς στη βάση των εργαζομένων» ή θα πείτε «τέλος καλό, όλα καλά»; Δεν μπορεί στην ανακοίνωσή σας να θεωρείτε, και σωστά, πως «καμιά εμπλοκή κρατικών θεσμών, όπως η δικαιοσύνη δεν είναι αποδεκτή» και από την άλλη να υπογράφετε ( Μπρόφας) το δελτίο τύπου και την πρόσκληση σε ΔΣ της ΟΜΕ, που συντάξατε μαζί με τις ΔΑΚΕ και ΑΣ, όπου « επιφυλάσσεστε για κάθε νόμιμο δικαίωμα που απορρέει από το καταστατικό και την κείμενη νομοθεσία», δηλ. και με προσφυγή στη δικαιοσύνη. Δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη δεν χωράνε !!
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,
Τα όσα έγιναν και γίνονται τελευταία, δηλ. η κυβερνητική επίθεση στα εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα, η ψήφιση από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ του τρομονόμου, η βοήθεια του ΣΥΝ στην κυβέρνηση να αποφύγει την ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή (αρνήθηκε σχετική πρόταση του ΚΚΕ), οι αντιλαϊκές ρυθμίσεις για την υγεία, όπου αναπτύσσονται εργατικοί αγώνες, αλλά και οι εξελίξεις στον ΟΤΕ και στην ΟΜΕ καταδείχνουν ένα μόνο πράγμα :
Πως οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλο δρόμο και τρόπο απάντησης σ’ αυτή την επίθεση, παρά μόνο την οργάνωσή τους από τα κάτω και την ανάπτυξη ταξικών αγώνων, που θα φέρει και την ανατροπή στους καταθλιπτικούς συσχετισμούς δυνάμεων στο Σ.Κ. Η ΕΣΚ εκφράζοντας αυτή την ανάγκη των συναδέλφων, είναι σταθερά προσανατολισμένη σ΄ αυτή την κατεύθυνση. Καλεί τους εργαζόμενους στον ΟΤΕ να συντονίσουν το βηματισμό τους με το ταξικό αγωνιστικό συνδικαλιστικό κίνημα που συσπειρώνεται και εκφράζεται από το ΠΑΜΕ.
Όλες οι άλλες παρατάξεις – κύρια οι ηγεσίες τους – είτε με φανερή τακτική, είτε με κούφια αριστερίστικη πρακτική, κινούνται στην κατεύθυνση της ενσωμάτωσης του σ.κ. στα γρανάζια του «κοινωνικού εταιρισμού», της πλασματικής ενότητας στην υποταγή, του «εκσυγχρονισμού» της αδράνειας. Τα πράγματα όμως ξεκαθαρίζουν, αργά αλλά σταθερά. Και κάποια στιγμή, όλοι αυτοί, οι «κυρίαρχοι» και οι «τσόντες» τους θα πάψουν να ψαρεύουν σε θολά νερά.

Επισκέπτες