Το σχέδιο ΣΣΕ της ΕΣΚ - ΟΤΕ

26 Μαΐ 2001

για το 24ο τακτικό συνέδριο της ΟΜΕ που διακόπηκε λόγω καταψήφισης του Διοικητικού Απολογισμού και απο συνέδρους προσκείμενους στην "αυτοδύναμη" ΠΑΣΚΕ

Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες
Οι εργασίες του 24ου ετήσιου τακτικού συνεδρίου της ΟΜΕ-ΟΤΕ διακόπηκαν, όταν καταψηφίστηκε ο Διοικητικός Απολογισμός που παρουσίασε στο σώμα η αυτοδύναμη πλειοψηφία της ΠΑΣΚΕ, με ψήφους 102 κατά, 99 υπέρ, 3 λευκά και 1 άκυρο.
Είναι φανερό ότι εκτός της ΕΣΚ και των ΔΑΚΕ, Αγων. Συν., ΑΣΕ, που δήλωσαν από το βήμα ότι θα καταψηφίσουν, τον απολογισμό καταψήφισε και ένα μέρος των αντιπροσώπων της ΠΑΣΚΕ, ενώ ένα άλλο μέρος της εκφράστηκε με λευκό ή αποχή.
Η καταψήφιση του απολογισμού από τις άλλες παρατάξεις δεν απαλλάσσει τις ηγεσίες τους από τις ευθύνες που έχουν για την μέχρι σήμερα συμπόρευσή τους με την ΠΑΣΚΕ. Η στάση τους αυτή δεν φανερώνει διαφωνία μαζί της για τα ουσιαστικά προβλήματα και τον προσανατολισμό του σ.κ σε ταξική αγωνιστική κατεύθυνση, αλλά για δευτερεύοντα ζητήματα που αφορούν χειρισμούς, διαδικασίες και τη λειτουργία της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΜΕ.
Η ΠΑΣΚΕ δια στόματος του προέδρου της ΟΜΕ, αφού μίλησε για «εφιάλτες και προδότες» της παράταξης του, δήλωσε ότι το ΔΣ δεν μπορεί να συνεχίσει τη λειτουργία του και ζήτησε την διακοπή του συνεδρίου και την προκήρυξη έκτακτου εκλογικού συνεδρίου την Πέμπτη 31 Μάη για την ανάδειξη νέας Διοίκησης της Ο Μ Ε, πρόταση η οποία τελικά εγκρίθηκε με μυστική ψηφοφορία.
Η ΕΣΚ ψήφισε την πρόταση αυτή, προτείνοντας όμως το έκτακτο συνέδριο να μην είναι μόνο εκλογική διαδικασία, αλλά να γίνει συζήτηση και για πρόγραμμα δράσης, πρόταση που απορρίφθηκε από την πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ), η οποία θέλησε να αποφύγει μπροστά στις εκλογές μία συζήτηση επί της ουσίας.
  • Η ΕΣΚ καταψήφισε τον απολογισμό γιατί διαφωνεί συνολικά με τον προσανατολισμό της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΟΜΕ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΣ, ΑΣΕ), η οποία κινήθηκε και κινείται ακόμα στη λογική του «κοινωνικού διαλόγου», της συναίνεσης, της υποταγής, της διευκόλυνσης να περάσει η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, να περάσουν οι επιλογές του μεγάλου κεφαλαίου και της ΕΕ στα μεγάλα ζητήματα των «διαρθρωτικών αλλαγών» της ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ και των άλλων ΔΕΚΟ, της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων και της κοινωνικής ασφάλισης, του περιορισμού των συνδικαλιστικών και πολιτικών ελευθεριών. Γιατί παρά τις προτάσεις της ΕΣΚ αδιαφόρησε εντελώς και για τα άλλα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν το σύνολο της Ελληνικής κοινωνίας όπως είναι η πάλη για την Ειρήνη ενάντια στη Νέα Τάξη, η αντιλαϊκή επίθεση της Κυβέρνησης στην Δημόσια Παιδεία, την Υγεία, την Πρόνοια.
  • Καταψήφισε γιατί διαφωνεί με τις θέσεις που πήρε αυτή η πλειοψηφία για την δομή και λειτουργία του ΟΤΕ, την ίδρυση της ΕΔΕΚΤ-ΟΤΕ, τη Σ.Σ.Ε. Γιατί ακόμα διαφωνήσαμε με την συνειδητή αδράνειά τους , την απουσία τους από τους χώρους δουλειάς, την μη ενημέρωση των συναδέλφων. Για τη μετατροπή της συνδικαλιστικής ιδιότητας σε επάγγελμα με μισθό ή σε εφαλτήριο για την ανέλιξη σε Διευθυντικές θέσεις του ΟΤΕ και των θυγατρικών ή άλλων εταιρειών.
Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες
Η ΕΣΚ έθεσε στους σύνεδρους το κεντρικό ζήτημα που υπάρχει σήμερα στο σ.κ. Την επιλογή ανάμεσα στη λογική του «κοινωνικού διαλόγου», της συναίνεσης και του συμβιβασμού από τη μια, που εκφράζουν οι πλειοψηφίες των ηγεσιών στη ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ αλλά και στην Ομοσπονδίας μας, και τη λογική του ταξικού προσανατολισμού του σ.κ. από την άλλη. Κάλεσε τους σύνεδρους να πουν αποφασιστικά όχι στη λογική του συμβιβασμού και να συσπειρωθούν αγωνιστικά στη γραμμή της ανυποχώρητης ταξικής πάλης, που σήμερα εκφράζεται συνολικά από τις δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και τη ΕΣΚ στον ΟΤΕ. Τη γραμμή του Μετωπικού αγώνα της Εργατικής Τάξης με τα άλλα λαϊκά στρώματα (αγρότες – ΕΒΕ - νεολαία).
Γιατί μόνο έτσι μπορούμε σήμερα να αποκρούσουμε την γενικευμένη βάρβαρη επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου, της ΕΕ και της κυβέρνησης που τους υπηρετεί πιστά. Μόνο έτσι μπορούμε να διεκδικήσουμε λύσεις και νέες κατακτήσεις που να βελτιώνουν τη θέση και τη ζωή των εργαζόμενων. Να παλεύουμε για ΔΕΚΟ και ΟΤΕ 100% δημόσιους, για διεκδίκηση ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις, για ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, για 35ωρο 5νθήμερο 7ωρο, κάλυψη των υποχρεώσεων του ΤΑΠ –ΟΤΕ από το κράτος και τον εργοδότη, ουσιαστικές παροχές περίθαλψης, ανθρώπινες συντάξεις και όχι επιδόματα πείνας.
Μόνο έτσι μπορούμε να ανατρέψουμε την πολιτική τους και να ανοίξουμε στη συνέχεια το δρόμο για μια άλλη φιλολαϊκή πολιτική.
Η ΕΣΚ εκτιμά ότι στην καταψήφιση του απολογισμού επέδρασε καταλυτικά και η ανάπτυξη των αγώνων για την κοινωνική ασφάλιση καθώς και η δυναμική συμμετοχή και των συναδέλφων μας στον ΟΤΕ στις κινητοποιήσεις που ξεπέρασαν τις συμβιβασμένες ηγεσίες της ΟΜΕ και την πολύχρονη αδράνειά τους και συντάχτηκαν με την ΕΣΚ και το ΠΑΜΕ, στο δρόμο της ταξικής πάλης, της ρήξης και της σύγκρουσης με την αντιλαϊκή πολιτική της Κυβέρνησης.
Η καταψήφιση του απολογισμού πέρα από τις προθέσεις και την τακτική των άλλων παρατάξεων, που ουσιαστικά δεν διαφωνούν επί της ουσίας με την ΠΑΣΚΕ, αντανακλά και το κλίμα δυσαρέσκειας που υπάρχει ανάμεσα στους εργαζόμενους για το σύνολο της αντεργατικής κυβερνητικής πολιτικής αλλά και της αγανάκτησης που υπάρχει για τη συναινετική στάση της ηγεσίας της πλειοψηφίας του Δ.Σ της Ο Μ Ε.
Η μεγαλειώδης συμμετοχή των συναδέλφων στις απεργίες έστειλε ένα σαφές μήνυμα : ούτε βήμα πίσω , όχι στην απάτη του κοινωνικού διαλόγου, ταξικός ανυποχώρητος αγώνας από εδώ και εμπρός, δικαιώνοντας ουσιαστικά τη γραμμή της ΕΣΚ και του ΠΑΜΕ, που οι θέσεις τους και η δράση τους έχει εκτιμηθεί θετικά από αυτούς.
Η ΕΣΚ μπροστά στο εκλογικό συνέδριο θα κάνει ότι μπορεί μέσα στον ασφυκτικά περιορισμένο χρόνο που μένει, για να εκφραστούν. μέσα από την ενίσχυση του αγωνιστικού της ψηφοδελτίου, οι αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων
Καλούμε τους συναδέλφους να απαιτήσουν από τους συνέδρους να κρατήσουν τέτοια ταξική στάση. Καλούμε όχι μόνο τους σύνεδρους της ΠΑΣΚΕ που καταψήφισαν , αλλά κάθε καλοπροαίρετο σύνεδρο να αναλογιστεί την ευθύνη που έχει απέναντι στους εργαζόμενους και τα συμφέροντά τους, την ευθύνη του για την ταξική πορεία του σ.κ και στον ΟΤΕ και να ενισχύσει αποφασιστικά με την ψήφο του την συνεπή χρόνια σε αυτό τον προσανατολισμό παράταξη της ΕΣΚ-ΟΤΕ, να ενισχύσει την ταξική γραμμή πάλης, την προοπτική της νίκης του εργατικού Σ.Κ απέναντι στον ταξικό αντίπαλο στο μεγάλο κεφάλαιο και στους κάθε λογής εκφραστές του.
Μια τέτοια απόφαση συμβολής και με την ψήφο στο δυνάμωμα της ταξικής γραμμής αποτελεί λόγο να νοιώθει ταξικά περήφανος, γιατί σπάει τις αλυσίδες σύνδεσης με τη γραμμή της συναίνεσης και της υποταγής στο σ.κ , μιας γραμμής που διευκολύνει το κεφάλαιο να περνάει τις επιλογές του σε βάρος των εργαζόμενων, γιατί με αυτή του τη στάση θα δυναμώσει τους εφιάλτες και τον τρόμο του μεγάλου κεφαλαίου από την αγωνιστική ενωτική ταξική ανάταση της ε.τ. Την Ε.Τ τη φοβούνται γιατί αν θέλει μπορεί να επιβάλλει νέες κατακτήσεις, μπορεί να τους νικήσει.

Συνάδελφε σύνεδρε

Μη διστάζεις , Ψήφισε ταξικά, ψήφισε ανυπότακτα

Ψήφισε Ε Σ Κ - Ο Τ Ε

Το κύριο σήμερα είναι να αλλάξει ο συσχετισμός δύναμης υπέρ των ταξικών δυνάμεων και όχι να γίνει μια ανακατανομή ανάμεσα στις δυνάμεις του ταξικού συμβιβασμού.

Επισκέπτες