Το σχέδιο ΣΣΕ της ΕΣΚ - ΟΤΕ

22 Μαρ 2001

Κατευθυνόμενη κινδυνολογία για να γκρεμίσουν την Κοινωνική Ασφάλιση και να φάνε τα αποθεματικά των Ταμείων οι ιδιωτικές αφαλιστικές.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
ΔΗΜΟΣΙΑ, ΚΑΘΟΛΙΚΗ, ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ

Συνάδελφοι-Συναδέλφισσες
Η κυβέρνηση επιταχύνει τους ρυθμούς αφαίρεσης των κοινωνικών δικαιωμάτων. Η Κοινωνική Ασφάλιση, η Υγεία, η Πρόνοια, κατ’ επιταγή της ΟΝΕ, από κοινωνικά αγαθά μετατρέπονται πλέον σε εμπόρευμα.
 • Στο στόχο μπαίνουν άμεσα οι δημοκρατικές και πολιτικές ελευθερίες και κατακτήσεις του λαού και των εργαζομένων ( τρομονόμος – απαγόρευση συγκεντρώσεων-συλλαλητηρίων κ.α. ).
 • Μετά τους νόμους για την Παιδεία, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και κατακτήσεων, την υποβάθμιση της Δημόσιας Υγείας και Πρόνοιας σε όφελος της ιδιωτικής, την λεηλασία των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Οργανισμών μέσω του χρηματιστηρίου, ετοιμάζει την ΤΕΛΙΚΗ ΕΦΟΔΟ για την αφαίρεση όσων δικαιωμάτων έχουν απομείνει στην κοινωνική ασφάλιση,
Η εντεινόμενη κινδυνολογία για δήθεν κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος αποβλέπει στην απόκρυψη των ταξικών επιδιώξεων της κυβέρνησης, του ΣΕΒ, της Ε.Ε και των διεθνών ιμπεριαλιστικών κέντρων ( ΟΟΣΑ, ΔΝΤ ), για μείωση του κόστους εργασίας που βαρύνει τους εργοδότες και το κράτος και αύξηση της λεγόμενης «ανταγωνιστικότητας», δηλαδή των κερδών του κεφάλαιου.

Οι αντιδραστικές αλλαγές στο σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης έχουν στόχο :
 • Την υπονόμευση του κοινωνικού και δημόσιου χαρακτήρα της Κ.Α.
 • Την απαλλαγή του κράτους και της εργοδοσίας από την υποχρέωσή τους να συνεισφέρουν στην Κ.Α. Η κατακράτηση από τους εργοδότες του μέρους του εργατικού μισθού και μεροκάματου που σαν εργοδοτική εισφορά, σήμερα αποδίδεται στα ταμεία, για να αυξήσουν τα κέρδη τους.
 • Η μεταφορά όλων των ασφαλιστικών βαρών στην ευθύνη μόνο των ίδιων των ασφαλισμένων.
 • Η αντιστοίχηση της ασφάλισης με τις «ελαστικές» εργασιακές σχέσεις και τις «ευέλικτες» μορφές απασχόλησης.

Η επίθεση του κεφαλαίου και της κυβέρνησης στα ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων ξεδιπλώνεται μεθοδευμένα και ολόπλευρα, συνοδευόμενη από μια τεράστια προπαγανδιστική και αποπροσανατολιστική σεναριολογία και κινδυνολογία, ταυτόχρονα με μια προσπάθεια εξαπάτησης, διάσπασης και καθησυχασμού, για μείωση των αντιδράσεων των εργαζομένων ( ώριμα και μη δικαιώματα κλπ ).

Συνάδελφοι
Πέρα από την σεναριολογία των ΜΜΕ, τις «διαρροές» και την αρθρογραφία, οι βασικές κυβερνητικές επιλογές, με βάση τις εντολές της ΕΕ, του ΟΟΣΑ και του ΔΝΤ, είναι οι εξής :
Η «αναμόρφωση» του συστήματος Κ.Α. θα στοχεύει στα παρακάτω:
 • αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης όλων στα 65 ή και πιο πάνω.
 • μείωση των συντάξεων από το 80% του μισθού στο 60%.
 • βάση υπολογισμού της σύνταξης, ο μέσος όρος αποδοχών της τελευταίας 10ετίας.
 • αύξηση των εισφορών εργαζομένων.
 • επέκταση και διεύρυνση των απαλλαγών των εργοδοτών από την υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών.
Ταυτόχρονα αυτή η «αναμόρφωση»θα εισάγει το σύστημα που πρώτη η χούντα του Πινοσέτ εφάρμοσε στη Χιλή, καθ’ υπόδειξη του Δ.Ν.Τ., το λεγόμενο των «τριών πυλώνων».
 1. ο πρώτος θα είναι μια άθλια «εθνική» σύνταξη (επιπέδου ΟΓΑ).
 2. ο δεύτερος, με βάση την καθαρή ανταποδοτικότητα, για όσους θα έχουν μόνιμη δουλειά και θα μπορούν να πληρώνουν υψηλές εισφορές στα ταμεία τους.
 3. ο τρίτος από την ιδιωτική ασφάλιση επίσης για όσους θα μπορούν να πληρώσουν και εφ’ όσον το DNA τους θα τους κάνει . . αποδεκτούς πελάτες (!!) από τις εταιρίες.
Συνάδελφοι
Η κυβέρνηση, ο τύπος και τα ΜΜΕ που στηρίζουν γενικά και ειδικά αυτή την πολιτική, αλλά και ορισμένοι «συνδικαλιστές», επικαλούνται δυο βασικά επιχειρήματα, για να την υποστηρίξουν:
 1. τα μεγάλα ελλείμματα των ταμείων και
 2. την «γήρανση» του πληθυσμού, την ανατροπή της σχέσης εργαζομένων - συνταξιούχων.
Ποια είναι όμως η αλήθεια;
 1. Το κράτος ποτέ δεν κατέβαλε το μερίδιο των εισφορών του στα Ταμεία. Αντίθετα τα ωθούσε στον υπέρογκο και ασύμφορο δανεισμό. Π.χ. το κράτος χρωστά στο ΙΚΑ πάνω από 1,3 τρις δρχ. Ποτέ ακόμη δεν συμμετείχε στην χρηματοδότηση του ΤΑΠ – ΟΤΕ και ποτέ επίσης ο ΟΤΕ και οι άλλοι εργοδότες δεν κάλυψαν αυτή τη συμμετοχή. Ακόμη και σήμερα αρνείται να καλύψει, όπως είναι υποχρεωμένη η κυβέρνηση από τον νόμο, που η ίδια και το ΠΑΣΟΚ ψήφισαν, τα ελλείμματα του ΤΑΠ-ΟΤΕ. Κατάντησαν το Ταμείο ζητιάνο, που κάθε μήνα τρέχει και εκλιπαρεί υπουργούς και τον ΟΤΕ να του καλύψουν την πληρωμή των συντάξεων.
  • Η εισφοροδιαφυγή των εργοδοτών είναι πάνω από 600 δις το χρόνο, ενώ συστηματικά τα συσσωρευμένα χρέη τους προς τα Ταμεία παραγράφονται.
  • Τα αποθεματικά των Ταμείων, στις προηγούμενες δεκαετίες και στο όνομα της ανάπτυξης, καταληστεύτηκαν από τις τράπεζες και τους βιομηχάνους. Γνωστό το παράδειγμα του Ταμείου μας, που έχασε πάνω από 100 δις δρχ σε τιμές της δεκαετίας του 70. Και σε κάθε περίπτωση τα ελλείμματα των Ταμείων δεν οφείλονται στους εργαζόμενους και στους συνταξιούχους, αλλά στην πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Σήμερα, στο όνομα πάλι μιας «ανάπτυξης» και της ΟΝΕ, επιχειρούν να ξαναληστέψουν τα Ταμεία και τους ασφαλισμένους.
  • Σήμερα οι εργοδότες πληρώνουν μικρότερες εισφορές για τους προσληφθέντες μετά το 1993, όπως ο ΟΤΕ, που πληρώνει γι’ αυτούς τη μισή (12,5%) από εκείνη των παλαιότερων (25%). Για τους νεότερους η συνολική εισφορά κράτους, εργοδοτών και εργαζομένων είναι μειωμένη στο 30%, ενώ για τους παλαιότερους η συνολική εισφορά εργοδοτών και εργαζομένων είναι 36%. Και βέβαια ελάχιστη είναι η εισφορά του ΟΤΕ για τους χιλιάδες μερικά απασχολούμενους, που προσλαμβάνει ο ίδιος ή μέσω εργολάβων.
 2. Η «γήρανση» του πληθυσμού από μόνη της δεν μπορεί ασφαλώς να δικαιολογήσει την κυβερνητική πολιτική, αφού :
  • Υπάρχουν πάνω από 600.000 μόνιμα άνεργοι (11%)
  • Χιλιάδες ανασφάλιστοι εργαζόμενοι μετανάστες
  • Χιλιάδες υποαπασχολούμενοι ή αυτοαπασχολούμενοι ή στη μαύρη εργασία, που είτε είναι ανασφάλιστοι, είτε τα ασφάλιστρα είναι ανάλογα των άθλιων μισθών και μεροκάματων, π.χ. τα 3ωρα και η μαύρη εργασία στον ΟΤΕ.
  • Λόγω ιδιωτικοποίησης μεγάλες επιχειρήσεις, όπως ο ΟΤΕ, εφαρμόζουν προγράμματα πρόωρης συνταξιοδότησης επιβαρύνοντας δραματικά τα Ταμεία.
Η κυβέρνηση λοιπόν αντί να παίρνει μέτρα που θα περιορίσουν αυτά τα επιβαρυντικά για τα Ταμεία προβλήματα ( αποτελέσματα της δικής της πάλι πολιτικής), τα χρησιμοποιεί στρέφοντας τα ενάντια στους ίδιους τους εργαζόμενους, δηλαδή στα θύματα της πολιτικής της.

Συνάδελφοι
Μετά την ψήφιση του νόμου για την υγεία, οι κλάδοι υγείας και περίθαλψης των Ταμείων θα αντιμετωπίσουν νέα προβλήματα, τα οικονομικά τους θα επιβαρυνθούν, χωρίς βέβαια η κυβερνητική πολιτική να βελτιώνει σε κάτι την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουν στους ασφαλισμένους. Το ζούμε όλοι καθημερινά στις ουρές του ΤΑΠ-ΟΤΕ. Είναι βέβαιο πως σύντομα, στο όνομα των «ελλειμμάτων» των κλάδων υγείας και περίθαλψης, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει και νέα έφοδο στους εργαζόμενους, συνταξιούχους.
Συνάδελφοι
Απέναντι σ’ αυτή την κατάσταση δεν χωρά εφησυχασμός και αδράνεια. Δεν υπάρχει περιθώριο ανοχής ή αναμονής για «δράση», ή για «κοινωνικό διάλογο» από την ΓΣΕΕ, την ΟΜΕ κλπ. Είναι βέβαιο πως, θα τα δεχτούν ΟΛΑ, ανεξάρτητα από ελιγμούς και «αγωνιστικές» κινήσεις που πιθανόν θα εμφανίσουν πως επιχειρούν. Όπως «αγωνιστικά»δέχτηκαν τις ιδιωτικοποιήσεις, «αγωνιστικά» δέχτηκαν την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, «αγωνιστικά» χειροκρότησαν το φιάσκο της ΕΔΕΚΤ – ΟΤΕ, «αγωνιστικά» ετοιμάζονται τώρα να πάρουν μέρος στον «κοινωνικό διάλογο» – απάτη, για να δηλώσουν τη συμφωνία τους με την πολιτική της κυβέρνησης και των αφεντικών τους.

Συνάδελφοι
Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ που συγκροτήθηκε μετά από πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ ( ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ) μας καλεί ΟΛΟΥΣ ανεξάρτητα που ανήκουμε, τι πιστεύουμε να συσπειρωθούμε γύρω της και να αγωνιστούμε για να εμποδίσουμε την κυβέρνηση να φέρει νομοσχέδιο στη Βουλή, να παρεμποδίσουμε τον «κοινωνικό διάλογο» – απάτη.
Πάρτε όλοι μέρος, στηρίξτε, ενισχύστε τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες, ενέργειες, κινητοποιήσεις της Επιτροπής Αγώνα για το Ασφαλιστικό. Μετά τη Συγκέντρωση – συλλαλητήριο της 14 Μάρτη θα ξεδιπλωθούν νέες μορφές αγώνων, μικρών και μεγάλων διαστάσεων σε κλάδους, επιχειρήσεις, χώρους δουλειάς.
Η ΕΣΚ- ΟΤΕ συμμετέχοντας, στηρίζοντας και ενισχύοντας την Επιτροπή Αγώνα για το Ασφαλιστικό, καλεί κάθε συνδικαλιστή στον ΟΤΕ, που συνειδητοποιεί τον κίνδυνο, κάθε συνάδελφο που κατανοεί την κρισιμότητα του προβλήματος να βοηθήσουν στη δημιουργία Επιτροπής Αγώνα για το Ασφαλιστικό στον ΟΤΕ, που στηριζόμενη στους ίδιους τους εργαζόμενους, στα κέντρα και στους χώρους εργασίας, θα προωθήσει και στον ΟΤΕ την ανάπτυξη κινήματος αντίστασης στην κυβερνητική πολιτική.

Συνάδελφοι
Απαιτούμε :
 • να καταργηθούν οι αντεργατικοί, αντιασφαλιστικοί νόμοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ
 • να εγκαταλείψει η κυβέρνηση τα σχέδιά της για την ανατροπή της Κ.Α.
 • σύνταξη στα 30 χρόνια υπηρεσία, με υπολογισμό της σύνταξης στο 80% των συνολικών αποδοχών.
 • δημόσια και δωρεάν υγεία και περίθαλψη για όλους.
 • Σταδιακά η εισφορά στα ταμεία να είναι υποχρέωση μόνο των εργοδοτών και του κράτους, σαν παρακρατούμενο μέρος της υπεραξίας που παράγουν οι εργαζόμενοι.
 • να γίνουν άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στον ΟΤΕ. Να εγκαταλείψει η Διοίκηση τα όποια σχέδιά της για απολύσεις ( άμεσα ή έμμεσα ) μόνιμου προσωπικού. Να σταματήσει τώρα η αθλιότητα των υποαπασχολούμενων και της μαύρης εργασίας.
 • να αναλάβει στην πράξη το κράτος την κάλυψη των ελλειμμάτων του ΤΑΠ – ΟΤΕ. Να συμμετέχουν με τη δική τους υποχρεωτική εισφορά στο ΤΑΠ – ΟΤΕ το κράτος και οι εργοδότες για το σύνολο των εργαζομένων σ’ αυτούς. Να καταργηθεί η ΕΔΕΚΤ – ΟΤΕ.
 • να βελτιωθούν άμεσα και ουσιαστικά οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας και περίθαλψης από το ΤΑΠ – ΟΤΕ, με την λήψη όλων των αναγκαίων αποφάσεων και μέτρων.


ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ – ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΩΝ
ΟΧΙ ΣΤΑ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΑ – ΑΝΤΙΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ – ΕΕ – ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ
ΟΧΙ ΣΤΟΝ «ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ «ΔΙΑΛΟΓΟ»
Ο ΤΑΞΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΤΗ ΝΙΚΗ

Επισκέπτες